Religion

Offer for en «gisselsituasjon»

Jehovas vitner mottar fortsatt statsstøtte for «Fredrik», selv om han ikke lenger er aktiv i trossamfunnet. Melder han seg ut, må slektninger kutte kontakten med ham.

– Det har gått omtrent fire år siden jeg sist hadde kontakt med dem, og etter å ha tydelig sagt fra at jeg ikke vil ha noe med dem å gjøre, fyller de fremdeles ut navnet mitt når de søker om statsstøtte, sier «Fredrik». Han kan ikke stå fram med fullt navn, men Vårt Land kjenner hans identitet.

«Fredrik» har ikke vært aktiv i Jehovas vitner på flere år, og har tydelig sagt at han ikke ønsker å være en del av dem. Likevel er han registrert som medlem i ­Jehovas vitne, viser Brønnøysund­registrene. På denne måten får Jehovas vitner støtte for også ­inaktive medlemmer.

Les mer: Jehovas vitner risikerer ekskludering hvis de stemmer ved valg

Familiekontakt

«Fredrik» forklarer hvorfor han ikke melder seg ut: Bare ved å stå som medlem i Jehovas vitne kan han fortsatt holde kontakt med familien sin, som er aktive vitner.

Han kjenner ikke til ­omfanget av Jehovas vitners registrering av inaktive medlemmer. ­Brevet fra Brønnøysundregistrene som dokumenterer medlem­skapet mottak han i slutten av 
juli 2019. Brønnøysundregistrene bekrefter at brevets opp­bygging stemmer overens med deres 
mal.

– Jeg trodde først at jeg var ­utmeldt for lengst av Jehovas v­itner, men så søkte jeg innsyn på statusen min gjennom Brønnøy­sundregistrene, og da kom det et brev i posten som sa at jeg var ­registrert som «statlig tilskuddstellende medlem» i Jehovas ­vitner, sier «Fredrik».

LES MER: Den norske stat kan bli ansvarlig for stemmenekt

‘Gisselsituasjon’

Melder han seg ut blir konsekvensene store:

– Hvis jeg skal melde meg ut, og dermed stoppe stats­støtten, blir jeg behandlet akkurat som en ­utstøtt. Det finnes ingen ­annen måte å gjøre det på. De har ­konstruert en gisselsituasjon, sier han, og legger til:

– Konsekvensene er at du ­mister kontakten med familie og venner, og blir stemplet som en «synder som ikke angrer».

Jehovas vitner har fått mulig­heten til å kommentere saken, men organisasjonen har ikke besvart noen av Vårt Lands ­henvendelser.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion