Religion

Medlemsflukt fra tyske kirker

Både den katolske og den evangelisk-lutherske kirke mistet i fjor hundretusener av medlemmer.

Bilde 1 av 2

Den katolske kirke i Tyskland har de seneste årene opplevd en betydelig nedgang i antall medlemmer, og bare i løpet av 2018 mistet kirken 216.000 medlemmer, melder nyhetsbyrået Catholic News Agency. Den samme tendensen finner man hos protestantiske kirker i Tyskland, som i fjor mistet 220.000 medlemmer, ifølge Catholic News Agency.

Færre presteordinasjoner

Samtidig som flere melder seg ut av Den katolske kirke, er det også en betydelig nedgang i antall kirkens presteordinasjoner. I 2015 var det kun 58 menn som ble presteordinert i hele landet, til sammenligning var tallet 122 i 2005, skriver Catholic News Agency.

Det er også færre som bekjenner seg til den kristne tro. Det anslås at rundt 53 prosent av den tyske befolkningen identifiserer seg som katolske eller protestanter, ifølge den tyske kringkasteren Deutsche Welle. Ifølge en studie fra Universitetet i Freiburg vil medlemstallet i Den katolske kirke og protestantiske kirke falle fra til sammen 45 millioner i dag – til 34,8 millioner i 2035 og 22,7 millioner i 2060, ifølge AP.

Les også: Færre tror i den arabiske verden

Overgrepsskandalen

Skribent og Tyskland-kjenner Karsten Aase-Nilsen er tidligere avdelingsdirektør ved Kulturhistorisk museum og står bak bloggen «Tysktime». Han er ikke overrasket over at Den katolske kirke opplever en nedgang i antall medlemmer og viser til at dette har vært tendensen i en årrekke.

– I den katolske kirken er det flere som dør enn som kommer til. Dette er en rent demografisk faktor, som også rammer den protestantiske kirken. Blant de som aktivt melder seg ut av den katolske kirken utgjør unge mellom 25 og 45 år den største gruppen, sier han.

Han peker også på overgrepsskandalen som har rammet Den katolske kirke. De første anklagene om overgrep ble kjent i 2010. I 2015 erkjente den katolske menigheten i byen Regensburg at 72 gutter hadde blitt utsatt for overgrep og tilbød hver av dem 24.00 kroner i oppreisning. Den katolske kirke i Tyskland har senere beklaget overgrep mot minst 3700 mindreårige.

– Det er mye misnøye med hvordan overgrepsskandalen i kirken har blitt fulgt opp, sier Aase-Nilsen.

Les også: De fleste troende ser ingen konflikt mellom religion og vitenskap, ifølge stor global kartlegging

Kvinnelige prester

Overgrepsskandalen føyer seg imidlertid inn i rekken av skandaler som har preget Den katolske kirke den seneste tiden. I 2014 måtte den tyske biskopen Franz-Peter Tebartz van Elst gå av etter at det ble kjent at han hadde brukt 120.000 kroner til nytt badekar. Elst ble i mediene omtalt som «Bling-biskopen». Tidligere i vinter skrev ni framtredende tyske katolikker et åpent brev til kardinalen Reinhard Marx. I brevet oppfordret de kirkeledelsen til å fjerne sølibatpåbudet for prester og åpne opp for at også kvinner kunne ordineres til prest.

– Den katolske kirke klarer ikke å få rekruttert nok prester og sølibatet har blitt brukt som en forklaring på overgrepsskandalene. Mange mener at sølibat er umoderne og teologisk unødvendig, sier Aase-Nilsen.

Spørsmål knyttet til homofili og hvorvidt man skal åpne opp for at gjengifte og skilte kan motta nattverd, kan også bidra til å forklare hvorfor mange velger å forlate kirken.

– Det sentrale er at kirken må modernisere seg og komme mer i takt med sin tid og tale til unge mennesker, sier Aase-Nilsen.

---

Kristendom i Tyskland

  • 58,5 prosent av tyskere se seg selv som kristne.
  • Den evangeliske kirke: 22 millioner / 26,6 prosent
  • Romersk-katolske kirke: 23,5 millioner / 28,6 prosent
  • Kilde: Wikipedia/Catholic News Agency

---

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Religion