Religion

Ba i arbeidstiden – klagde seg selv inn til kommunen

Å be i løpet av arbeidsdagen er noe selvsagt for Pernilla Franklin, sosionom i Bromölla kommune i Sverige. Etter at kommunen innførte bønneforbud har hun nå angitt seg selv.

David Högfeldt / david.hogfeldt@dagen.se

Det SD-styrte politiske flertallet i Bromölla kommune innførte i juni et forbud mot bønn i arbeidstiden for kommunens ansatte, noe som har vekket sterke reaksjoner. Nå har det også ført til at en av de ansatte i et brev til kommunen klager seg selv inn for at hun har bedt i arbeidstida ved flere anledninger.

«Absurd beslutning»

– Jeg vil vise det absurde i beslutninga og få folk til å tenke, sier Pernilla Franklin til svenske Dagen.

– Jeg gjetter at forbudet er rettet mot muslimer, men det er mange her i landet som har en tro og også vi kristne ber, sier hun.

LES OGSÅ: Roy Godwin til Oases sommerstevne for å starte bønnehus

Pernilla Franklin forteller at hun i sitt arbeid som sosionom i barnevernet havner i mange vanskelige situasjoner der hun har behov for å be.

– Jeg jobber med barn som ikke har det bra og kjenner ofte at jeg trenger Guds hjelp. Jeg ber ham om klokskap og om å virkelig kunne lytte til dem jeg har foran meg, forklarer hun.

Truende situasjoner

I blant havner hun også i truende situasjoner.

– Da ber jeg ofte om at jeg skal si det rette og kunne roe ned situasjonen.

Lokalavisa Kristianstadsbladet var først ute med nyheten om at hun hadde klagd seg selv, og etter oppslaget der har mange tatt kontakt, forteller Franklin.

– Jeg har fått kjempemange reaksjoner. Mange har skrevet til meg at de også ber på jobb og er glade for at jeg har gått ut slik jeg har gjort. Jeg hadde aldri trodd det skulle komme så mange reaksjoner.

– Hvordan tror du kommunen kommer til å reagere på brevet ditt?

– Jeg har stor tiltro til administrasjonen i kommunen, de syns sikkert også at forbudet er absurd. Det er politikerne jeg vil avkreve svar av og jeg håper det kommer en reaksjon på dette.

Rettet mot muslimer

Pernilla Franklin mener det er tydelig at kommunens forbud er rettet mot muslimer og syns det er viktig å stå opp for alles rettigheter.

– Jeg skulle ønske alle er velkomne til kommunen jeg jobber for. Jeg forstår at intensjonen ikke er å ramme sånne som meg, men vi må stå opp for alles rett til å tro. Det er viktig med en åpen og inkluderende arbeidsplass.

LES OGSÅ: Forsker advarer: – Integreringen er blitt autoritær

Kommunejurist Johan Hejman sier ifølge Kristiansandsbaldet at gjentatte tilfeller av brudd på bønneforbudet kan føre til skriftlig advarsel og i verste fall oppsigelse. Pernilla Franklin stoler på at Gud er med henne, uansett hva som hender.

– Jeg tenker på Daniel i løvens hule. Om han kunne overleve det, skal jeg kunne klare å stå opp for at jeg er kristen. Uansett hva det leder til kjenner jeg meg trygg.

«Misforstått med vilje»

Eric Berntsson (SD) er ordfører i kommmunen. Han mener at forbudet er blitt mistolket.

– Jeg syns man misforstår med vilje. Vår intensjon er at folk ikke skal forlate arbeidet sitt for å be. En stille bønn på jobben er ikke noe problem, og hva man bruker lunsjpausen sin på bestemmer ikke vi over.

Hva som vil skje nå som en av kommunens ansatte har meldt seg selv kan han ikke svare på.

– Jeg vet ikke, personalavdelinga får ta seg av det, sier han.

Torsdag meldte diskrimineringsombudet at de vil gjennomgå kommunens avgjørelse, for å undersøke om den fungerer diskriminerende mot visse ansatte.

LES OGSÅ: Sommeren er høysesong for orgelmusikk

OPPDATERING: Vårt Land har vært i kontakt med Franklin fredag. Hun opplyser om at kommunen nå har svart og at fagforeninga skal kobles inn for å diskutere sanksjoner. Det er Franklin selv som er tillitsvalgt for sosionomene på sin arbeidsplass.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion