I år har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og Den Evangelisk Lutherske Frikirke (Frikirken) 70 år med misjonsvirksomhet i Japan. Landet regnes likevel forsatt som unådd av evangeliet, kun 1-2 prosent av befolkningen regnes som kristne og av dem er bare 0,5 prosent evangelistiske kristne, skriver NLM på sine nettsider.
– Med så mange års innsats, og så magre resultater - er det forsvarlig å satse på videre misjon i Japan?
– Godt spørsmål, én ting er at vi har vært her i sytti år. En helt annen ting er at det har vært misjon i Japan dobbelt så lenge. Vi er en liten brikke av flere som ikke har nådd frem til det japanske folk, sier Eivind Jåtun regionleder i NLM for Mongolia, Japan, Sentral-Asia og Nord-Afrika.
– Jeg ser at vi har en utfordring med at vi ikke har nådd så mange som vi kunne ønsket. Samtidig opplever jeg at Gud ønsker at vi skal være tilstede i Japan, sier Terje Bjørkås misjonsleder i Frikirken.
LES OGSÅ: Nordmenn var preget av «hvit overlegenhetstankegang»
Usikker fremtid
Misjonskallet er også viktig for Jåtun fra NLM i begrunnelsen om for å fortsette misjonsarbeidet, tross lav omvendelsesvilje hos det japanske folk.
– Så lenge vi ikke opplever at kallet om Japan tas fra oss, at vi opplever at det er bruk for oss og at «uroen» til det japanske folk fortsatt lever i oss, vil vi fortsette arbeidet, sier Jåtun.
Men han tror ikke at arbeidet nødvendigvis vil fortsette slik som i dag.
– Jeg tror ikke det blir 140 års jubileum for oss i Japan. Både NLM sin rolle vil endres gradvis, kirkens behov vil endres gradvis og det er ikke et mål om å være i Japan for alltid, sier Jåtun.
Bjørkås vil ikke tidfeste Frikirkens misjonsvirksomhet i Japan.
– Neste år skal vi ha en evaluering av hvordan vi løser oppdraget, det kan gi os noen svar som vi kan justere kurs etter, sier Bjørkås.
LES OGSÅ: I 2060 vil seks av de ti landene med flest kristne i verden ligge i Afrika. Europa sliter
Flere veier
På lang sikt blir det trolig andre enn norske misjonærer som skal bringe Bibelens budskap til Japan, ifølge Jåtun.
– Det er ikke sikkert at det er vårt direkte bidrag som gjør at evangeliet når japanerne. Det er en allmenn erkjennelse i misjonsarbeidet at det er det er de lokale selv som har de beste forutsetningene til å nå sitt eget folk, sier han.
Diakoni har de siste årene blitt tydeligere vektlagt i misjonsvirksomheten til NLM, forteller Jåtun. Samtidig har ledelsestrening og undervisning er blitt mindre viktig.
– Før bidro vi med mye mer lærerkrefter og vi drev mer med barnehagearbeid. Nå sender vi ut andre typer misjonærer. De unge som reiser ut nå er mye mer opptatt av diakoniens rolle i misjonen, sier han.