Religion

Tre kirkebranner på ti dager ryster menigheter

En mann arrestert etter tre kirkebranner på ti dager i Louisiana i USA. – Dette er målrettet, sier pastor for en av de afroamerikanske menighetene.

– Å se kirken i en slik tilstand, er nesten som å miste et familiemedlem, sier Monica Harris, til The New York Times (NYT).

Hun er et langvarig kirkemedlem i 129 år gamle Greater Union Baptist Church, en av de tre kirkene som har blitt totalskadet i brann på ti dager i Louisiana. Majoriteten av kirkegjengerne i de tre kirkene er afroamerikanere.

Mistenkt arrestert

Onsdag 10. april arresterte myndighetene en person som er mistenkt i sammenheng med de tre kirkebrannene, melder The Daily Advertiser (DA).

Myndighetene har foreløpig ikke identifisert vedkommende eller kommet med andre opplysninger om arrestasjonen, skriver avisa videre.

Nært geografisk

To av brannene var i den lille byen Opelousas i Louisiana. Den tredje brannen var i Port Barre. Alle kirkene tilhører baptistiske menigheter. De to småbyene ligger drøye ti minutters kjøretur med bil fra hverandre.

– Vi trodde først at det var et elektrisk problem som var årsaken, men når vi hørte om den andre kirkebrannen i vår søsterkirke, og deretter om den tredje brannen, så fikk det meg til å tenke at dette er målrettet, sier pastor Freddie Jack til CNN.

Han føler han at målet med brannene har vært å ramme dem.

Pastor Gerald Toussaint var på jobb som truckfører da han fikk beskjed om at kirken hans, Mount Pleasant i Opelousas, sto i brann.

– Da jeg kom fram var den brent ned, sier han ifølge lokalavisa DA.

Kirken var over 140 år gammel.

– Jeg forstår ikke hva som kan få en person til å gjøre dette mot en kirke, sier han.

Mistenker sammenheng

Myndighetene har uttalt at de har funnet et mistenkelig mønster mellom de tre kirkebrannene, ifølge flere amerikanske medier.

Bare 16 prosent av branner i religiøse bygninger i USA er påsatt med forsett. Men at tre branner skjer med så tett mellomrom i et lite, avgrenset geografisk område er mistenkelig, mener Greg Harrington. Han er brannsikringsingeniør fra National Fire Protection Association.

– Jeg vil si at vi med sikkerhet kan si at det er uvanlig. Det er definitivt riktig at brannene anses som mistenkelige, sier han til DA.

Les også: For 70 år siden, midt i den betente kampen om Jerusalem som internasjonal by, sto Den hellige gravs kirke i en brann få har hørt om

Vet fortsatt for lite til å fastslå sikkert

Mandag denne uken var det ifølge NYT fortsatt uvisst om brannene er påsatte. Det er også uklart hva som er motivasjonen bak brannene, og om de er rasistisk motivert.

Men brannene har likefullt ført til at både det føderale byrået for alkohol, tobakk, våpen og eksplosiver og F.B.I. bistår myndighetene i Louisiana med etterforskningen.

Les også: Forteller Lords of Chaos den sanne historien om kirkebranner og drap tidlig på 1990-tallet?

Antar at brannene er påsatt

Clay Higgens, medlem i Representantenes hus fra Louisiana, mener å kunne påstå at brannen er påsatt, ifølger Reuters.

– Metoden for hver av brannene er så og si den samme, sier han.

Konklusjonen baserer han på informasjon fra etterforskningen og «egne observasjoner».

Han har en klar melding til den eller de som eventuelt har påsatt brannene.

– Den eneste veien du har til frihet er via fengsel. Det er bare å overgi deg, på enten den ene eller den andre måten skal du uansett i fengsel, sier Higgens, ifølge Washington Post.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion