Religion

Minoritetsforeldre under press

Norske foreldre i små, kristne trossamfunn opplever mange av de samme utfordringene som etniske og andre religiøse minoriteter, viser ny forskning.

– Både troende muslimske og mormonske foreldre prøver å finne en måte å overføre noen verdier til barna som er annerledes enn det som er vanlig i majoritetssamfunnet, og som de kanskje vet vil møte motstand. For eksempel når det gjelder seksualitet, sier Ingrid Smette, forsker ved OsloMet – storbyuniversitetet.

I en helt fersk forskningsrapport viser hun og kollega Monika Grønli Rosten at minoritetsforeldre opplever å stå i et krysspress mellom ulike idealer og forventninger om hvordan man skal oppdra barna sine. Studien er utført på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Den sammenlikner foreldrepraksiser blant foreldre med innvandrerbakgrunn og ulik religiøs tilhørighet med foreldrepraksiser blant foreldre med norsk bakgrunn og tilhørighet i kristne trossamfunn utenfor Den norske kirke. Funnene viser flere slående likheter.

– Det å være minoritet og oppleve at andre i samfunnet ser på deg som annerledes er en sår, felles erfaring for en del av de foreldrene vi har snakket med, forteller Monika Grønli Rosten.

LES OGSÅ: – Barn er lojale til foreldrene

– Fordummende debatt om sosial kontroll

Debatten om negativ sosial kontroll har de seneste årene rettet søkelys mot barn som vokser opp i strenge, religiøse miljøer.

Har foreldrene blitt litt glemt i denne debatten?

– I vårt materiale ser vi at det bør være mer fokus på foreldrene i alle fall. Det krysspresset vi sier at barn og ungdom står i er også gjeldende for dem. Andre har gjerne meninger om hvordan du oppdrar barna dine, både dem i menigheten, i storsamfunnet – og kanskje også barna. Det er også en form for sosial kontroll, svarer Smette.

«Å avstå fra sex før ekteskap er noe tull»

Forskerne tror det er viktig å nyansere bildet av minoritetsforeldre.

– Debatten om sosial kontroll blir ofte litt fordummende. Det blir ofte de kontrollerende innvandrerforeldrene mot majoritetsnordmennene som forsøker å slå ned på praksisen. Som om sosial kontroll ikke var en del av vårt samfunn fra før av. For all del, det kan sikkert være er mye sosial kontroll innad i religiøse og etniske minoritetsmiljøer som oppleves som negativ. Men alle i en menighet eller i et etnisk nettverk trenger ikke være enige om alt, sier Rosten.

Hun viser til et eksempel fra forskningen der en afrikansk mor, aktiv i en pinsemenighet, forteller at sex før ekteskap blir ansett som noe som ikke er bra innad i menigheten. Så ler hun litt og sier: «Det synes jeg bare er noe tull, men kirka er jo sånn som kirka er». Hun har selv allerede tatt praten om prevensjon med sine tenåringsbarn og kommer ikke til å oppfordre dem til å avstå fra sex før ekteskap.

LES MER: Barn får ikke god nok hjelp

Inngripen, ikke overgrep

Å oppdra barn er både ansett som en privatsak og et offentlig anliggende i Norge. Vårt Land skrev i februar om at barn selv vet lite om rettighetene sine og at flere organisasjoner etterlyser at myndighetene tar mer ansvar for barn som vokser opp i strenge, religiøse miljøer.

Hvor går grensen mellom statlig inngripen og overgrep?

– Den norske velferdsstaten har lang tradisjon for å gripe inn, og ikke bare som overgrep. Den inngripen har vært helt vesentlig for kjønnslikestillingen i Norge for eksempel. Samtidig, når staten begynner å bli normativ kan det gjøre det vanskelig å være en minoritet med andre verdier. Du får noe og du taper noe. Det er et dilemma hvor en av de sentrale, politiske skillelinjene i Norge går. Se bare på kontantstøtte versus heldagsskolen for eksempel, svarer Smette.

Forskerne håper funnene deres bidrar til å nyansere bildet av minoritetsforeldre i offentligheten og utvide diskusjonen om hvilke utfordringer de har.

– Alle foreldrene vi har snakket med er opptatt av å si at barnet selv må få velge troa si, og mange av dem bryter med idealene de selv vokste opp under. Det minner oss om at vi trenger et mer nyansert bilde av etniske og religiøse fellesskap, sier Rosten.

LES OGSÅ: Vil bekjempe sosial kontroll

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion