Religion

Håper Sana får hovedrollen i neste sesong av Skam

Kan muslimske Sana bli hovedperson i neste sesong av Skam? – Det ville vært et modig valg, sier muslimsk blogger.

Bilde 1 av 4

I høst kunne vi se Isak spørre muslimske Sana om hva islam sier om homofili i den populære ungdomsserien Skam på NRK. Denne scenen ble skrevet etter at serieskaperne hadde spurt Aud Tønnesen, som er dekan på Det teologiske fakultet (TF), om råd om hvordan en ung, muslimsk kvinne som Sana kan svare tolerant og virkelighetsnært om Isaks identitet som homofil.

Tønnesen forteller at hun syns det var stas å bli spurt om å gi råd til den populære ungdomsserien, og at hun konfererte med flere av sine islamkyndige kontakter før hun ga tilbakemelding til serieskaperne.

– At Sana ikke henviser til Koranen, men til det mer menneskelige ved Isaks valg og identitet, handler om at det ville vært vanskelig å forankre et positivt syn på homofili i Koranen. Derimot er medmenneskelig aksept et rom som er åpent, sier Tønnesen.

TF-dekanen mener Skam har vært viktig for å belyse store og tabubelagte tema på en troverdig måte, og at serien gjør at religion alminneliggjøres.

– Man blir kjent med karakterer som er religiøse og ikke så farlige, fremmede eller sære som kanskje ville trodd, eller som religiøse ofte fremstilles i mange serier og filmer, sier Tønnesen.

LES OGSÅ: Skam viser at unge har moden religionsdebatt

Modig valg

En av dem Tønnesen konfererte med var Maryam Trine Skogen, som er muslimsk blogger, student ved Det teologiske fakultet og spaltist i Vårt Land. Hun ble rørt da hun ble spurt om å gi råd til serien.

– Disse scenene skriver seg inn i hukommelsen til tusenvis av mennesker, og vil bli brukt som eksempler også i undervisning. Hvordan det legges fram, kan derfor få enorm betydning, sier Skogen.

Hun håper Sana blir hovedperson i neste sesong.

– Det ville være et modig valg, sier Skogen.

Konflikter

Og hun er ikke alene. I Dagbladets avstemming, som ble avsluttet denne uken, fikk Sana flest stemmer. Hun er også en av de mest populære kandidatene når fansen diskuterer hvem som skal få hovedrollen neste gang i sosiale medier.

For ordens skyld: NRK har ikke sagt noe om hvem som kommer til å bli den nye hovedpersonen i sesong fire. De vil heller ikke si noe om når den nye hovedpersonen blir annonsert.

Maryam Trine Skogen tror samfunnet har godt av at Sanas perspektiv kommer enda tydeligere fram enn det vi har sett til nå. Hun mener Sana kan gjenspeile mange av de konfliktene som norske muslimer står i: Lever hun et dobbeltliv? Må hun skjule hva hun og vennene gjør? Har hun foreldre som ønsker at hun skal gifte seg med en mann fra hjemlandet? Har hun et vennemiljø utenfor gjengen på skolen, for eksempel i moskeen?

Hvis Sana blir ny hovedperson, må vi bli kjent med hennes muslimske miljø, noe som kan være med å bryte ned fordommer om muslimske ungdommer og ungdomsmiljø, tror Aud Tønnesen.

– Jeg er jo nysgjerrig på hvordan Sana har det og hvem hun omgås med utenom skolen og vennene der. Er det lett å være henne? Møter hun motstand mot å delta på fester? Fins moralpolitiet?

LES OGSÅ: Denne Skam-scenen viser hvordan religion virker i menneskers liv, sier teolog

Trygg troende

Tønnesen mener programskaperne bak Skam har et stort ansvar for hvordan religion blir framstilt, men er samtidig imponert over hvor overbevisende og kompetent de håndterer temaet.

– Jeg tror Sana-skikkelsen er enestående som karakter på lerretet. Hun er tydelig, veldig sympatisk og trygg som troende. Samtidig er hun sosialt tilpasset i et urbant miljø med festing og rus, der hun setter grenser, samtidig som hun ikke trekker seg bort, sier Tønnesen.

LES OGSÅ: Unge TV-seere har etterlyst en rollefigur som Sana i Skam

Blir referanse

Samtidig understreker Maryam Trine Skogen at en rollefigur som Sana lett blir en religiøs referanse, ikke bare en enkeltfigur.

– Hvis hun skal få hovedrollen, må vi også bli tatt med på innsida og få se mye av det som er tabubelagt for norske muslimer, som forelskelse, sex, rus og tvil.

Hun mener det er mye dobbelmoral i muslimske miljøer, og at Sana kan skape presedens for et ungdomsopprør.

– Men det trenger vi. Selv om Sana bare er én figur, representerer hun det som skjer med muslimske jenter i dag.

Skogen kjenner igjen den frie norsk-muslimske jenta fra sin moské, Rabitamoskeen, der også skuespiller Iman Meskini, som spiller Sana, hører til.

– Denne jenta vet hvem hun er og har en trygg, religiøs forankring, samtidig som hun er med på alt det vennene gjør, sier Skogen.

– Det er en ny måte å være norsk muslim på som denne generasjonen har tatt sin rett til å være.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion