Religion

Leger vil ikke omskjære gutter

Ingen av legene ved Sørlandet sykehus vil utføre omskjæring av gutter. Dermed må sykehuset kjøpe denne tjenesten fra et privat sykehus.

De regionale helseforetakene har plikt til å tilby rituell omskjæring av gutter, for å sikre at det skjer på forsvarlig vis. Samtidig kan helsepersonell reservere seg mot dette av samvittighetsgrunner, skriver Fædrelandsvennen.

Jøder og muslimer

– Inntil i fjor sommer hadde Sørlandet sykehus Kristiansand én urolog som var villig til å utføre inngrepene her ved sykehuset. Denne urologen har sluttet, og tilbudet falt bort fordi ingen andre leger ville. Vi er likevel pliktig å finne et tilbud til pasienter i vår region, og på bakgrunn av det er det inngått avtale med Ibsensykehuset i Porsgrunn, opplyser fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det er primært jøder og muslimer som praktiserer rituell omskjæring av gutter. Nesten ingen sykehus i Norge foretar dette inngrepet, fordi leger nekter av samvittighetsgrunner.

LES OGSÅ: – Ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittisme – et samfunnsansvar

Rundt 2.000 omskjæres årlig

Etter at urologen som utførte omskjæring i Kristiansand sluttet, fikk sykehuset ti søknader om dette inngrepet før avtalen med privatsykehuset i Porsgrunn ble inngått. De ti tilfellene ble også videreformidlet til Ibsensykehuset.

Hvert år blir rundt 2.000 gutter i Norge omskåret, skriver Fædrelandsvennen.

LES OGSÅ: «Hvis et Jehovas vitne kan nekte å selge lodd, må vel en muslim kunne nekte å selge svinekjøtt?»

Få blir omskjært lovlig

I fjor trådte påbudet om at kun offentlig godkjente aktører kan utføre rituell omskjæring på gutter i kraft. Vårt Land skrev tidligere i år at få guttebarn blir omskjært lovlig.

Regjeringen vurderte behovet for omskjæringer til 2.000 per år, men bare 81 ble utført ved sykehusene i fjor. Privatklinikker sto for ytterligere 345, viste en kartlegging fra Dagens Medisin. Målet er med andre ord ikke nådd.

LES OGSÅ: «Bjørn Eidsvåg røsker tak i bokstavtro bibellesning»

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion