Religion

NRK sier nei til kors, men ja til andakt

NRKs nyhetsreportere nektes å bære religiøse symboler på skjermen, men utenriksreporter Tomm Kristiansen får holde andakter i P1. – Underlig, mener Jens Brun-Pedersen.

– Jeg kan ikke se at dette reiser noen spørsmål ved hans troverdighet, og vi har heller ikke mottatt klager fra noen andre enn Jens Brun-Pedersen, sier Knut Magnus Berge. Han er utenrikssjef i NRK og Tomm Kristiansens nærmeste overordnede.

I Morgenandakten på NRK P1 slippes hver uke nye stemmer til. Denne ukens andaktsholder er NRKs utenriksjournalist Tomm Kristiansen, en rolle han har hatt ved flere anledninger tidligere. Det får piggene ut hos Jens Brun-Pedersen, tidligere journalist, nå pressesjef i Human-Etisk Forbund. Han mener opptredenen sår tvil om journalistens integritet.

– Dette er en journalistisk fagdiskusjon hvorvidt en medarbeider i et nyhetsmedium kan opptre for å promotere kommersielle interesser, partier og livssyn, sier Brun-Pedersen.

LYTT: Hør andaktene til Tomm Kristiansen her.

«Evangelisering» i arbeidstiden

Pressesjefen viser til den såkalte kors-saken som Vårt Land reiste for tre år siden. NRK-journalist Siv Kristin Sællmann fikk da anmodning fra NRK om ikke å vise seg med kors på TV. Saken endte med klagestorm til Kringkastingsrådet, hvor NRK fikk full støtte. De fikk også støtte fra Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

En ryddig avgjørelse av NRK den gang, mener Jens Brun-Pedersen. Nå roter de det derimot til, ifølge ham:

– NRK tok en prinsippavgjørelse for sine nyhetsreportere da Sællmann-saken kom opp. De bestemte seg for at nyhetsarbeidere, når de er på jobb, ikke kan bære hverken religiøse, humanistiske eller politiske symboler. Da er det litt underlig at man lar en medarbeider i samme avdeling evangelisere gjennom sin arbeidsplass i arbeidstiden, sier han.

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

– Brøt med nøytralitetskravet

Per Arne Kalbakk, tidligere nyhetsdirektør, nå etikkredaktør i NRK, mener sammenlikningen til Brun-Pedersen ikke treffer.

– Policyen som den gang ble utarbeider gjaldt for nyhetsprogramledere og debattprogramledere under sending. Å bære synlige symboler brøt med nøytralitetskravet som stilles særskilt i den rollen de skal representere for alle slags publikum og gjester i studioet. Vi fikk medhold hos Likestillings- og diskrimineringsnemnda nettopp fordi dette var et lite inngrep som kun gjaldt i sendingen og ikke berørte trosfriheten for enhver medarbeider.

Jens Brun-Pedersen synes på sin side at det er uheldig «å anbefale og å promotere sitt eget livssyn» i sitt arbeid.

– Jeg ser på livssynsorganisasjoner som maktfaktorer i et samfunn. NRK har på alle andre områder et ideal om kritisk distanse, men gjør unntak for én religion. Jeg kjenner Tomm Kristiansen personlig, og vet at han er en glimrende forteller og betviler overhodet ikke på at han kan holde drivende gode andakter. Men det er ikke dét dette dreier seg om. Det har heller ikke noe med hans tro å gjøre. Selvfølgelig skal journalister ha full religionsfrihet. Dette handler om nyhetsreporterens rolle i en journalistisk institusjon, sier han.

LES OGSÅ: Reagerer på at mormoner holder andakt i NRK

– Full religionsfrihet

Brun-Pedersen tror det ville gjort det lettere for NRK å forholde seg til livssynsmangfoldet som de gjør til partimangfoldet.

– Det ville vært utenkelig for en journalist å promotere et politisk parti, særlig hvis han jobber med politikk eller nyheter som berører politiske prosesser. Det samme burde være tilfelle med livssyn, sier han.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk påpeker at politisk agitering er et spørsmål som i langt større grad berører nyhetsjournalisters integritet og uavhengighet.

– Men hvorfor er det greit når det gjelder livssyn?

– Å gi uttrykk for livssynsoppfatninger, enten i form av å tro på den ene eller andre gud eller å være ateist, må det være mer rom for enn for det partipolitiske. Å si «jeg tror på Gud» vil i allmenn journalistikk ikke skape så mange begrensninger i hva slags saker man kan dekke. Det kan imidlertid gjøre det vanskelig på kirkepolitiske stoffområder, sier Kalbakk.

LES OGSÅ: Droppet Gud i radioandakten

– Ligger langt på siden

Knut Magnus Berge, utenrikssjef i NRK, sier at Kristiansens opptreden i Morgenandakten «ligger langt på siden av journalistens arbeidsoppgaver som utenriksreporter», og derfor er uproblematisk.

– Hadde han jobbet med kirkepolitiske spørsmål, noe han ikke gjør, ville saken stilt seg annerledes.

Tomm Kristiansen stiller seg på linje med sin arbeidsgiver, og mener at denne rollen også ligger langt utenfor de sendeflater som han ellers eksponeres på.

– Jeg tror dessuten at de som har fulgt litt med i samtiden, vet at jeg er et troende menneske. Du skal være ganske mistenksom hvis du tror at det å være et troende menneske diskvalifiserer deg fra å drive journalistisk arbeid, sier Kristiansen og legger til:

– Jeg har selv lagt ut disse andaktene på Facebook, og jeg ble både glad og overrasket over at blant dem som trykket «like» var nettopp Jens Brun-Pedersen, sier han.

LES OGSÅ: I NRK kaller de ham Gud

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion