Religion

Unges tro blir utfordret

Flere unge voksne føler troen blir utfordret når de er i 20-årene, tror forsker. Festival vil skape møtepunkt for eldre kristne ungdommer.

Bilde 1 av 4

Årets Skjærgårds music and mission festival er historie. Pressekontakt Erik Wassman har vært med å rigge ned festivalen på Risøya utenfor Tvedestrand.

Når Wassmann evaluerer ser han at Skjærgårds ikke helt treffer alle i målgruppen, som er ungdom fra 15 til 30 år.

– De siste årene har vi jobbet aktivt for å nå ut til den eldre delen av målgruppen vår, men majoriteten av festivaldeltakerne er i videregående-alder, sier Wassman

Han skulle gjerne sett flere fra det øvre sjiktet av målgruppen.

LES MER: Kristen ungdom vil ha kritisk tenkning

Lokal trospraksis

Wassman tror mange unge står i fare for å miste kontakten med sin kristne identitet når de når en viss alder.

– Hvis man i studietiden flytter lokasjon og skifter miljø, så kan det være vanskelig å finne tilbake til den tilhørigheten man har hatt hjemme.

– Hvorfor er det slik?

– Jeg tror det handler om at troen på en måte er knyttet til lokalmiljøet og den trospraksisen man selv har og er en del av der. Når man bytter sted, må man etablere dette på nytt. Det krever litt arbeid, sier Wessman.

LES MER: Her drives den kristne kulturen videre

For gammel

– Det er et fellesskap jeg ikke har opplevd på lenge. Det er noe spesielt ved det.

Elise Måsvær er 26 år, og en av de eldre festivaldeltakerne. I år er hun kommet tilbake for å arbeide for Maritastiftelsens bruktbutikk på festivalområdet. Hun merker at festivalen har blitt mer voksen siden sist.

– Jeg tror det er veldig viktig at man lager arenaer som også passer for vår aldersgruppe. Selv har jeg ikke vært her på mange år, og det handler nok om at jeg følte meg litt for gammel, sier Måsvær.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Utfordrende

– Jeg tror de tidlige 20-årene er en fase hvor det skjer veldig mye i et menneske. Man tar skrittet ut for å bli voksen, og finne ut hvem man er og hvem Gud er, sier Vegard Holm, tidligere leder i Kristen Idrettskontakt (KRIK).

Han tror mange unge kristne kan oppleve det som utfordrende å holde på troen i møte med studietid og nye miljøer.

– Å miste troen i denne fasen er veldig komplekst, og vi må spørre oss hvilken tro vi mister. Mister de en tro som er erfart, eller er det en tro som fungerer som en litt distansert teori? Er det en tro som er trang eller som har plass til nye livserfaringer? Klarer den å håndtere eget følelsesliv og nye erfaringer?

LES MER: Jesusfaktoren er suksess-oppskrift for Skjærgårds

Erfaring

Han mener det er viktig at det finnes steder hvor unge voksne kan erfare hva tro er.

– Troen har lett for å bli noe som sitter i hodet, men kroppen, sansene og følelsene er også en viktig del av det å være menneske, og dermed en viktig del av vår tro.

LES OGSÅ: Kirken har tatt «en kroppslig vending»

Holm mener det er viktig at troen blir noe praktisk og livsnært.

– Bønn, nattverd og kristent fellesskap er viktige og gode praksiser, men jeg tror det er viktig å la seg utfordre av Jesu ord og eksempel og utvikle praksiser som gir erfaringer av hva det er å tro. Å være kristen og følge Jesus handler både om å høre og å gjøre. Det er et praktisk prosjekt og en måte å leve på, og jeg tror vi trenger å trene litt på det.

LES MER: Skjærgårds vil ha ­kristne artister

Sundt

Tone Stangeland Kaufman er førsteamanuensis ved Det teologiske menighetsfakultetet i Oslo.

Hun mener troen vokser i møte med nye miljøer.

– Når man blir student så skjer det en del ting med troen til mange. En del av tingene man har tatt for gitt, blir utfordret av kritiske spørsmål og livssyn. Det er ganske vanlig og ganske sunt. Troen skal bli voksen og utvikle seg fra en barnetro.

– Hvor viktig er det å være en del av et kristent miljø?

– Troen lever best i fellesskap med andre, og jeg tror definitivt det er en støtte. Det er også et sosialt aspekt ved det å treffe folk i egen alder, men jeg tenker at det også er sundt å være en del av et fellesskap som går på tvers av generasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion