Religion

Den mystiske makten

Mange av de verste eksemplene jeg har sett på religion i dagens Norge har vært av den uorganiserte typen.

‘Jeg er skeptisk til organisert religion!’ Slik lyder en av religionskritikkens klassikere. Organisert religion handler jo om at det sitter noen gubber på toppen og bestemmer hva du skal tro på. Og når de ikke får viljen sin, vanker det kjetterbål og korstog. Nei, da er det bedre at vi legger ned kirker og andre trossamfunn slik at hver og en av oss finner ut hva vi vil tro på selv! Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor denne holdningen er populær.

Som mange humanister er jeg fascinert av det man diplomatisk kan kalle «religionens skyggesider», og det er ikke til å stikke under stol at organisert religion har mye vondt på samvittigheten.

LES OGSÅ: Striden rundt grunnleggerne av Jesus Revolution øker i styrke

Samtidig slår det meg at mange av de verste ­eksemplene jeg har sett av religion i dagens Norge har vært av typer det skal mye til for å kalle spesielt organiserte.

Et prima eksempel er alternativbevegelsen. Her får kvakksalveri som ville fått de sleskeste svindelpredikanter til å rødme, operere nærmest uhindret. Det som finnes av samlingspunkter er gjerne kommersielle, som alternativmessene, og folk har således en egeninteresse av å ikke kritisere hverandre.

LES OGSÅ: Han og 44 andre krever beklagelse fra lederne i Jesus Revolution - som beskyldes for åndelig manipulasjon

Mystikerne er idealet

Men det er også ideologiske grunner. Alternativmiljøet er nemlig et miljø der kritikken mot «organisert religion» står sterkt. I stedet idealiserer man mystikerne: de som med sin personlige, umiddelbare kan snakke om Gud av egen erfaring.

I det alternative verdensbildet blir mystikerne de som målbærer religionenes egentlige innhold – løsrevet fra stivnede ritualer, døde dogmer og akterutseilte autoriteter.

Problemet er at dette bildet av mystikken er omtrent like falskt som alternativmessenes lovnader om bivirkningsfrie helbredelser. Delvis fordi mange mystikere har vært tilknyttet den etablerte kirken. Men mest fordi mystikernes erfaringer av det guddommelige ikke bare virker frigjørende, men også bærer i seg en enorm makt.

LES MER: Varslet om vonde opplevelser

Når Gud har fortalt noen

Det er ille nok når folk finner belegg for sine påstander i en kilde som anses som hevet over enhver kritikk, det være seg Maos lille røde, Bibelen eller (slik det er i min livssynsverden) Den Vitenskapelige Rasjonalitet. Enda verre blir det når Gud har et budskap direkte til en enkelt person, et budskap som er umulig for andre å tolke og ikke minst etterprøve.

Den farlige makten finner man ikke bare i tros- og livssynslandskapet. Jeg jobbet noen rare steder og vært med i noen rare miljøer. Og det har slått meg at i uformelle sammenhenger, der lederen din også er kompis og man kanskje jobber for en sak som er større enn både deg og ham, går det fort galt. Kanskje de uorganiserte formene gjør at maktmenneskene ikke engang forstår hvilken makt de har?

Det har vært umulig å ikke tenke på disse opplevelsene når jeg har fulgt den offentlige skittentøyvasken deler av Kristen-Norge har drevet med de siste månedene, med en nagende følelse av at de som spiller viktige roller er de som burde lest Levi Fragells bok Vi som elsket Jesus da den kom.

LES OGSÅ: Mener politikere skal blande seg inn i religiøse lederes makt

Uorganiserte er verre

Så for å vende tilbake til utgangspunktet: Jeg tror ikke det er slik at «organisert religion» er spesielt ille. Tvert om kan uorganiserte former for religion legge til rette for maktmisbruk og manipulasjon, og gjøre det vanskeligere å stille folk til rette.

Makt og autoritet er ikke en uting i seg selv. Det viktige er at makten kjenner sitt ansvar. Og det kan man kanskje lettest få til ved å skape kontroll­mekanismer, valgordninger, verv. Kanskje nettopp en form for organisasjon.

Didrik Søderlind er spaltist i Vårt Land. Til daglig er han redaktør for Humanist og 
rådgiver i Human-Etisk Forbund.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion