– Det generelle engasjementet rundt Pride er større i år enn tidligere. Det er mange som ønsker å delta for å vise sin støtte til ofrene i Orlando, sier Sara Elisabeth Moss i initiativet Kirken på Pride.
I dag starter Oslo Pride, Norges største festival for lesbiske, homofile og transpersoner. Tema for årets festival er «Solidaritet», et tema som ble uventet relevant etter skyteepisoden på en nattklubb for homofile i Orlando sist helg. Her ble 49 mennesker drept og 50 ble skadet.
LES OGSÅ: – Det er ikke nok med lover som sikrer homofiles rett til å vise kjærlighet
Vedtok støtte
Oslo bispedømmeråd vedtok i mars en oppfordring til alle menighetene i bispedømmet. Bispedømmerådet ønsker at menigheter i Oslo, Asker og Bærum engasjerer seg og synliggjør Den norske kirke under Pride. Vedtaket ble gjort med åtte mot tre stemmer. Tidligere har enkeltmenigheter og ledere fra Oslo bispedømme deltatt på festivalen.
Hans Heen Sikkeland, styreleder i FRI Oslo og Akershus – organisasjonen som eier Oslo Pride – uttalte i mars at de er svært positive til bispedømmets engasjement. Og sa videre at mange skeive ønsker at kirken er mer til stede i livet deres.
Solidaritet
Den muslimske MDG-politikeren Shoaib Sultan gjør som den norske kirke; han ber oslofolk delta i Pride for å vise solidaritet. Sultan ber særlig muslimer i hovedstaden om å slutte om festivalen.
– Dette er en veldig god anledning for å vise at man tar avstand fra homofobi og gi støtte til de skeive miljøene, sier Sultan.
Forslaget har fått mange reaksjoner – alt fra folk som er positive og ønsker å delta, til mennesker som er veldig uenige. Sultan poengterer at deltakelse på Pride ikke nødvendigvis betyr at man må gå i paraden.
– Det er en rekke andre gode arrangementer, for eksempel debatter, hvor man kan støtte opp om festivalen, sier Sultan.
LES OGSÅ KOMMENTAREN: Alle kjenner noen som er homofile
Fordømmer
Gjerningsmannen i Orlando skal ha støttet IS, og muslimer verden over har de siste dagene tatt avstand fra handlingene.
– Vi fordømmer denne terrorhandlingen på det sterkeste. Vi må alle jobbe sammen for å motarbeide slike krefter som ikke har aksept for mangfoldet. Jeg eller andre skal ikke moralisere over andres liv, sa Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd til TV2.
Rom i kirken
Oslo-biskop Ole Christian Kvarme var en av de tre som ikke stilte seg bak marsvedtaket i bispedømmerådet.
– Jeg er opptatt av at det skal være rom for homofile og lesbiske i vår kirke, men kunne likevel ikke stille meg bak vedtaket, sa Kvarme til osloby.no i mars.
Han var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag, men sier i en uttalelse etter Orlando-tragedien:
– Jeg kjenner på sorg over de 49 menneskene som ble drept og vi ber for dem og alle deres pårørende. Her i Oslo opplever jeg også angrepet ekstra sterkt med de forberedelser vi nå gjør til 5-årsmarkeringen for 22. juli.
Finansiering
Den største effekten av bispedømmets vedtak er ifølge Moss i Kirken på Pride at Oslo bispedømme finansierer halvpraten av standen kirken setter opp i Oslo sentrum. Der vil prester og diakoner være tilgjeldelige for samtaler.
– Dette er vårt hovedbidrag til festivalen. Det skal fungere som et sted for ettertanke.
LES OGSÅ: Snart kan han teoretisk bli både mor og far
Invitasjon
I år har alle menighetsrådene i Oslo kirkelige fellesråd fått invitasjon til å være med på Pride – og i år har et par nye menigheter meldt seg. Neste lørdag går den store Pride-marsjen.
– I fjor var vi 300 under Kirken på Pride. Året før deltok 150. Hvis vi kan være minst like mange som i fjor ville det vært flott, sier Moss.