Religion

– Gjelder ikke for alle kristne

Flere steder i Det nye testamentet er det historier om døde som blir vekket til live.

Matteus 10,8 er skriftstedet som ofte blir brukt for å underbygge påstanden om at kristne skal gå ut å vekke de døde i Guds navn. «Helbred syke, vekk opp døde, gjør spedalske rene og driv ut onde ånder!», sier Jesus. Men sammenhengen formaningen står i viser at den gjelder kun for de tolv disiplene, mener Kjell Olav Sannes, professor emeritus ved Det teologiske menighetsfakultet.

– Det blir ikke gjentatt når han sender ut disiplene etter oppstandelsen, så det gjelder ikke for alle kristne til all tid, sier han.

LES MER: Ukjente banket på døra for å vekke død datter

Ekstraordinære hendelser

I Apostlenes gjerninger er det flere eksempler på at disiplene vekker opp døde.

– Det er lett å få inntrykk av at slike ekstraordinære hendelser skjedde stadig vekk, men de dreide seg om få personer, hovedsaklig Peter og Paulus, og de foregår over noen tiår, sier Sannes.

Også Jesus gjorde døde ­levende, står det i Bibelen. Mest kjent er kanskje historien om Lasarus.

– Hvorfor vekket Jesus døde?

– Jesus vekket opp døde ­fordi han var og er Guds sønn. Vi mennesker kan ikke gjøre alt han kan. I noen tilfeller var det snakk om at han gjorde det for å gi Gud æren. Andre ganger var det først og fremst i godhetens og kjærlighetens tjeneste, sier Sannes, og trekker frem historien om Jesus som vekket ­enkens sønn, sier han.

LES OGSÅ: Jan-Aage Torps datter: – Jeg var redd for pappa

Skeptisk

– Han så at hun ville­ være i en vanskelig situasjon da han ble borte. Da var det en god gjerning å hjelpe en trengt familie som nok en gang hadde blitt redusert, sier professoren.

Sannes selv er ikke avvisende til at Gud kan vekke opp døde i dag.

– Vi kan ikke utelukke ­muligheten for at det kan skje, men i så fall dreier det seg om helt ekstraordinære hendelser. Når det skjer stadig vekk, blir jeg skeptisk, sier han.

Også i Norge har det av og til kommet frem historier fra kristne som hevder at Gud ­vekker opp døde i dag. Der­iblant helbredelsespredikant Svein-Magne Pedersen, den tyske evangelisten Reinhard Bonnke og avdøde Aril Edvard­sen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion