Religion

Stortinget med avspark for livsynspolitikk

Ingen trykket på nei-knappen – nå starter trosminister Linda Hofstad Helleland et annerledes livssynsløp.

Stortinget samlet seg over partigrenser og feiret enighet med en «ikke-debatt»:

Bare saksordfører, Venstres forslagsstiller og kulturministeren selv hadde ordet da forslaget om å utarbeide en ny tros- og livssynspolitikk ble stortingsbehandlet.

– Vi er glad for at regjeringen endelig tar tak i dette, sa saksordfører Tone Merete Sønsterud (Ap) i innlegget sitt.

For vedtaket betyr i praksis at Stålsett-utredningen, som de rødgrønne fikk utarbeidet, nå hentes opp av skuffen.

LES OGSÅ: Venstre kan samle flertall for ny livssynspolitikk

Fikk drahjelp

Det var Venstre som like før jul opplevde at debatter om alt fra kors i asylmottak og påmeldinger til julegudstjenester gjorde norsk livssynsdebatt til noe stykkevis og delt.

De fremmet stortingsforslag om å få bygget en helhetlig politikk på feltet. Forslaget fikk en måned senere full støtte og «drahjelp» fra kulturministeren personlig. Og dermed ville ikke noen stortingspartier stå på utsiden.

– Debatten skal ikke skje her på Stortinget i dag – den skal skje ute i landet i tiden som kommer, sa en tilfreds Iselin Nybø, som var blant forslagsstillerne i Venstre.

LES OGSÅ: Samling om ny livssynsmelding

Migrasjon og veikart

Kulturministeren sa i debatten at hun var glad for enigheten over partigrensene. For Norge trenger et nytt «veikart» i livssynspolitikken, også fordi situasjonen også er ny på en annen måte:

– Utfordringen som Europa står overfor om migrasjon, utvider konteksten og kompleksiteten også for livssynspolitikken, sa Helleland i sitt korte innlegg.

Et ganske annet opplegg

Fra hun støttet fremstøtet, har kulturministeren varslet et ganske alternativ arbeid til stortingsmelding å være. Hun vil at en stor samtale i det offentlige rom skal være fundament.

– Hva blir første steg?

– Akkurat nå er det mange oppgaver foran oss på livssynsområdet. Men dette skal jo igangsettes på en utradisjonell måte. Det er ikke først embetsverket som skal sette seg ned og skrive en ramme. I stedet skal vi «ut» og så skal vi samtale med resten av partiene, svarer kulturministeren.

LES OGSÅ: – Ingen blir indoktrinert av noen julesanger

Bredt eierskap

Derfor vil ikke Helleland forhaste seg. Skal prosjektet lykkes, må også andre partier med:

– De skal jo også ha eierskap til dette, sier hun.

– Når vil den nye livssynsmeldingen foreligge?

– Det er det for tidlig å si. Det handler mye om hvor omfattende arbeidet skal være og hvor langt vi vil gå i å skape egne debatter og dialogmøte, svarer Helleland.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion