Religion

Krever dokumentasjon på islambrudd

Wasim Zahid avkrevdes dokumentasjon på at han virkelig er ateist. – Utidig, mener forsker.

– Det er helt absurd, sier lege og forfatter Wasim Zahid.

Etter at han i Vårt Land 5. mars fortalte om hvordan han brøt med islam og nå regner seg som ateist, har han fått mange tilbakemeldinger.

Tirsdag ble han på det sosiale mediet Twitter oppfordret til å ta opp terroren i Pakistan som et tema i moskeen. Bakgrunnen var at angrepet var rettet mot kristne. Han svarte da at han ikke går i noe moské, men er ateist. Det ønsket noen dokumentasjon på. En av dem var pensjonist Ulv Bjerkan.

Offentlig person

– Du kan godt gå ut i pressen og si at du er ateist, men da er det også viktig at du melder seg ut av trossamfunnet du har vært medlem av. Siden Zahid er en offentlig person, mener jeg det er riktig at han også dokumenterer dette, sier Bjerkan til Vårt Land.

Zahid mener dokumentasjon er irrelevant. Han opplever kravet som støy.

– Hvis noen mener at mangel på tro på noe overmenneskelig handler om papirer og dokumentasjon, så har de misforstått. Tro og tvil handler om noe annet. Et medlemskap sier ikke noe om hva dine innerste tanker er.

– Trossamfunn i Norge mottar offentlig støtte basert på antall medlemmer. Er du oppført noe sted?

– Jeg sendte inn min utmelding fra det trossamfunnet som foreldrene mine meldte meg inn i, for mange år siden. Jeg har aktivt meldt meg ut.

LES MER: Føler seg mer muslimsk enn norsk

Inngrodd skepsis til muslimer

Olav Elgvin, stipendiat på Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, synes kravet om dokumentasjon på utmeldelsen er utidig.

– Det handler helt klart om at han er muslim, og springer ut av en inngrodd skepsis mot muslimer som gruppe som man kan finne hos enkelte. Det minner meg om da Høyre-politiker Stefan Heggelund ble avkrevd dokumentasjon på at han virkelig ikke hadde konvertert til Islam siden han var gift med en muslimsk kvinne. Det er helt absurd. Hvorfor i all verden skulle Zahid lyve om dette?

LES MER: Meldte seg ut, var aldri medlem

Demonisering av en gruppe

Han får støtte fra Sylo Taraku, avtroppende generalsekretær i Likestilling, inkludering og Mangfold (LIM), en organisasjon for sekulære muslimer.

– Dette sier noe om den mistenkeliggjøringen muslimer blir utsatt for fra islamfiendtlige miljøer. Selv de sekulære blir utsatt for denne typen mistenkeliggjøring.

Han ser ingen grunn til å kreve dokumentasjon på Zahids utmelding.

– Det er ikke noe poeng i at han skal dokumentere det. Det er noe man bare må stole på.

– Tror du at en som hadde brutt med kristendommen eller en annen religion ville fått det samme kravet?

– Det tror jeg neppe.

LES MER: For enkelt å hevde at terrorisme drives av religion alene

Stillhet fra venner

Wasim Zahid forteller at han etter intervjuet med Vårt Land også har fått mange positive tilbakemeldinger.

– Jeg får ros for å være åpen og ærlig, også fra muslimer som synes det er bra med diskusjon.

Mange har også latt være å si noe.

– Jeg kaller det den store stillheten. Da tenker jeg på alle de som ikke sier noe, venner og bekjente som det ville være naturlig å høre fra når man har vært i avisen. Den stillheten er også en tilbakemelding, men den er vanskelig å tolke. Er de skuffet? Triste?

Olav Elgvin fra UiB mener historien til Zahid viser at det er mulig for muslimer i Norge å ta avstand fra islam.

– Dette handler om en større problematikk, nemlig muligheten til å ta individuelle valg som bryter med kollektivet. Mengden negativ respons avhenger av hvor åpen familien din er. Det er ofte de som sier ifra, ikke trossamfunnet som gruppe.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion