Religion

Pengedryss til religionsforskning

Vi vet for lite om religionens 
betydning for politisk deltakelse i mangfolds­samfunnet, mener samfunnsforsker Cindy Horst.

– Religiøse motivasjoner utgjør en viktig del av vår tids samfunnsengasjement. Blant annet påvirker det flerkulturelle og flerreligiøse samfunnet vi lever i både motivasjonen – og muligheten – til å være aktive samfunnsborgere, sier Cindy Horst, forskningssjef og professor ved Prio (Institutt for Fredsforskning i Oslo).

Nå får Horst og kollegaer ved Prio og andre forskningsinstitutter mulighet til å fylle kunnskapshullene. Deres forskningsprosjekt er blant de utvalgte i Forskningsrådets nye satsing på forskning om religiøse og flerkulturelle samfunn.

Forskningsprosjektene skal ta for seg et bredt spekter av problemstillinger, og 65 millioner har blitt bevilget til totalt åtte prosjekter.

– Forskningsprosjektene kan gi et rikt og bredt bilde av samspillet mellom religion, politikk og kultur – i våre stadig mer flerkulturelle og flerreligiøse samfunn, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Religion og engasjement. For Prio-forsker Horst, som skal studere forutsetninger for samfunnsengasjement, står religiøst og kulturelt mangfold sentralt.

– I kulturelt og religiøst mangfoldige samfunn vil innbyggerne ha ulik forståelse av samfunnsengasjement. Det gjør det viktig å snakke med folk fra sosialt og kulturelt ulike bakgrunner – se på hva det er som motiverer dem til å delta aktivt i samfunnet rundt seg og hvor de faktisk engasjerer seg, sier Horst.

Religion må med. Målet er å studere hva forskjellene i samfunnsengasjement består i, og dets politiske betydning. Det gjør forskerne gjennom å innta et bredt perspektiv på samfunnsengasjement. Ifølge Horst har tidligere forskning på med­borgerskap i for stor grad fokusert på de juridiske og formelle sidene ved demokratisk deltakelse. Sentrale dimensjoner som religion har ikke blitt vektlagt nok.

– Både etnisitet, kjønn, klasse­bakgrunn og religion er nødvendig å se på for å forstå hva som gjør at noen borgere engasjerer seg, mens andre ikke gjør det, sier forskeren.

– Forståelsen av samfunns­engasjement i et flerkulturelt samfunn kan i stor grad variere 
mellom grupper. Det kan òg 
være store forskjeller i hvor 
engasjementet får utløp – lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.

Bredere debatt. Det florerer mange påstander om at unges samfunnsengasjement har brutt sammen, men vi vet for lite om dette, mener Horst.

– Det går stadig debatter om unge europeere som ikke deltar i valg, og innvandrere som ikke bidrar i lokalsamfunn. Debattene er ofte for snevert definert. Vi trenger nye – og bredere –måter å snakke om samfunns­engasjement på, tror Horst.

Blant annet trekker hun fram religion som et viktig aspekt for folks motivasjon til å bli «gode» samfunnsborgere.

– Det tradisjonelle fokuset på veldedighet, samt oppmerksomheten rundt det å være en god muslim, en god kristen, god buddhist, gjør religion særlig relevant å studere, forklarer Horst.

Identitet fenger. Forskningsrådsleder Hallén tror interessen rundt resultatene vil bli stor. Han trekker en parallell til interessen rundt grunnlovsforskningen.

– Både grunnlovsforskningen og de nye forskningsprosjektene behandler spørsmål om identitet. Hvordan er koblingene mellom hvem vi er i dag, og utgangspunktet vi kom fra? Forskning rundt kulturelle forutsetninger for samfunnsutvikling, som religion er en del av, har en helt spesiell interesse blant folk, tror Hallén.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion