Religion

Are ser lyset

En og en halv dag klarte Are Sende Osen å holde fasten i ny NRK-serie. Da var han overbevist om at islam ikke er noe for han.

Å sende den selverklærte ateisten Are Sende Osen på pilegrimsferd inn i seks ulike trossamfunn høres umiddelbart ut som et risikoprosjekt. Sende Osen har alltid fremstått som en usikret håndgranat i mediesammenheng. Som den ene halvdelen av NRK P3-paret «Are og Odin», med Klaus Sonstad, høvlet Are hardt og frittalende over de fleste og det meste han ikke hadde sansen for.

Tegn. «På tro og Are» er et tegn i tiden. At NRK bruker lisenspenger på å drive folkeopplysning om trossamfunn og religioner på TV er en ny tendens. Dette er skole-TV for en nasjon som er i ferd med å gjennomgå en åndelig oppvåkning, anført av en prinsesse som tror på engler, en åsgårdsrei av sjamaner, healere, synske og en gammel gubbe fra Snåsa. Det er in å være religiøs i Norge i dag.

Nye religioner har rykket nærmere innpå som en følge av globaliseringen. Og etter 11. september 2001 overtok religionen islam tronen som Vestens fiende nummer en.

Helvete. I første episode legger Are Sende Osen av gårde med hjertet i halsen. I en uke skal han leve, tenke og tro som den islamske familien Selaihi i Oslo. Der i huset bes det fem ganger om dagen mot Mekka. Faren Jamel og de seks barna er muslimer, mens mor bærer på en mørk hemmelighet, hun er personlig kristen og etter islams lære dømt til evig liv i helvete. Signy Selaihi er en religiøs minoritet i sitt eget hjem. Religionskonfliktene lever innenfor husets fire vegger.

Andre episode foregår i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. I de fire andre episodene står jødedom, sikhismen, buddhismen og pinsevennene for tur.

Research. Hvordan Ares møte med Den hellig ånd blir, vet jeg ikke. Jeg har bare sett de to første episodene, men jeg tror ikke den norske pinserørsla har noe å frykte. For «På tro og Are» redaksjonen har gjort grundig research, og jobbet svært godt med å gjøre stoffet tilgjengelig.

På samme tid har de bevart og dyrket Are Sende Osens snurrige personlighet. Han er til tider herlig unyansert og ser verden gjennom sine egne briller. Samtidig er han villig til å kikke gjennom edelestensbrillene til Joseph Smith for å forsøke å forstå innholdet i Mormons bok. «På tro og Are» løfter frem et fargerikt og nyansert bilde av religionene. Dette er rett og slett lærerikt og moro på samme tid. Her er det mye å hente.

En og en halv dag klarer Sende Osen å holde ut muslimenes månedslange ramadan. Da er den kraftige karen fra Trøndelag skrubbsulten og utslitt av å snurre ramadankalender, og stå opp klokka 04.00 for å spise før soloppgang. Han hopper bukk over fasten og dukker først opp igjen på Id-festen.

Sjelefiske. Både muslimene og Jesu Kristi Kirke inviterer pilegrimen inn av et oppriktig hjerte. Are går rett på og stiller spørsmålene på en annerledes og avvæpnende måte. Han er ikke redd for å spørre om mormonenes flerkoneri eller om muslimene har en plan om å snikislamisere hele verden. I kritthvit skjorte og med sort slips traver han gatelangs i Trondheim, sammen med de iherdige misjonærene fra Jesu Kristi kirke for å fiske sjeler.

I starten av hver episode gir programlederen en fornøyelig og god introduksjon til religionene. Denne har form som en gammeldags stumfilm, og i episoden om islam løser Sende Osen og kompani bildeforbudet på en genial måte. Profeten, altså Muhammed, avbildes selvfølgelig ikke. Vi ser ham likevel, som en sort sladd eller et bilde uten innhold, med både armer og bein.

Spennende. Om jeg ikke ser hele lyset når Are dykker ned i religionene, så ser jeg i alle fall svært viktige og interessante farger, og ikke minst mange spennende lysglimt jeg ikke har fått med meg tidligere. Jeg tviler på om det ville blitt like spennende å besøke min norske statskirkemenighet. Bortsett fra et høyt aktivitetstilbud er ofte kirken fattig på ritualer, leveregler og forpliktelser. En ting er i alle fall sikkert, jeg har et nytt rituale på tirsdager klokka 20.15, da skal jeg se «På tro og Are».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion