Likner på forrige krise
Krisa i Ap stikker dypt, men for 17 år siden lå partiet lavere på målingene. Det er fullt mulig for Ap å komme tilbake, mener valgforskere. Men Solberg-regjeringens sentrumsprofil gjør det mer krevende.
Juni 2002: Det er snart ett år siden Ap gjorde sitt dårligste valg i etterkrigstida med 24,3 prosent av stemmene. I tillegg til den politiske selvransakelsen etter katastrofevalget, toppes krisen med en opprivende personstrid mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland. På tross av at Jagland varsler sin avgang på det kommende landsmøtet, ligger det ledende opposisjonspartiet nede med fløykamper og målinger langt under 20-tallet.
Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle omtalte Aps krise på følgende måte i september 2002: «Arbeiderpartiet skulle nå vært inne i en byggende periode etter fjorårets katastrofevalg. Virkeligheten er motsatt. Den ene personstriden etter den andre er kommet i rask rekkefølge». Stanghelle konkluderer med at det slett ikke er sikkert Ap har et grunnlag for å lykkes med det gjenreisningsarbeidet.
Slik var tilstanden: Et Ap på defensiven som lekker som en sil til et selvsikkert SV. Over en lang periode er Ap jevnstore med både Høyre og SV på et snitt av målingene, mens Frp er Norges største parti med god margin.