Kultur

Vil ha åpen dør til NRK-arkivet

– Blir feil at vårt innhold skal kunne brukes kommersielt, svarer kringkastingssjefen.

NRK-plakaten inneholder statens krav og forventninger til allmennkringkasteren. Nå skal den revideres, og i dag går høringsfristen ut. I sine høringssvar skriver både TV 2, VG og P4 at de mener tiden er inne for at NRKs arkivmateriale gjøres tilgjengelig for dem.

– Når det for eksempel skjer slikt som at Leif Juster dør, da burde vi kunne vise klipp fra hans mange opptredener på en så sentral kulturarena som NRK. Det gjelder Vårt Land like mye som VG, sier ansvarlig redaktør for VG, Torry Pedersen.

LES OGSÅ: Kritiserer NRK for Hamas-svikt

Felleseie

I sitt høringssvar skriver han at «når NRK har de privilegier de har, og opptakene NRK sitter på er finansiert med det offentliges penger, så må materialet selvfølgelig være tilgjengelig for alle.»

– NRK får fem milliarder i året for å skape programmer, på vegne av oss alle. Da mener jeg at de også bør være tilgjengelig for alle når det har gått en viss tid. Det er noe annet med Vårt Land eller VG. Vi må selv finansiere det vi skriver, og derfor har vi en forretningsmodell som slår inn hvis noen skal bruke noe fra vårt arkiv.

– Men også aviser får støtte, i form av produksjonstilskudd og momsfritak. Er det da riktig å kreve helt annen åpenhet av NRK enn den du krever av andre mediebedrifter?

– NRKs finansieringsmodell er dramatisk forskjellig fra avisenes produksjonstilskudd og momsfritak, så det er en argumentasjon jeg ikke skjønner. Det er i allmennhetens tjeneste å få spredning av dette materialet, det er en moderne tilnærming til allmennkringkasting.

Legitimitet

VG får støtte både i høringssvarene fra TV 2 og P4. I TV 2s høringssvar skriver kanalsjef Alf Hildrum at «NRKs arkiver er finansiert gjennom lisensmidler i en situasjon hvor NRK i en lang periode hadde monopol. Arkivene er derfor fellesskapets eiendom.»

Torry Pedersen mener dessuten at et åpnere NRK-arkiv vil styrke allmennkringkasterens legitimitet.

– Jeg er heller ikke sikker på at NRK vil ha noe imot dette, for det må være et poeng å få spredt slikt innhold så godt som mulig og bredt som mulig. De sitter jo på enorme verdier etter årelang produksjon av TV- og radio. Om dette innholdet blir brukt bedre, vil det bare styrke NRKs legitimitet, sier Pedersen.

Til tross for sin iver etter gamle klipp, tar både TV 2s og VGs høringssvar høyde for at rettighetsklausuler og åndsverkslovgiving kan være til hinder. TV 2 mener dette kan adresseres ved å justere på åndsverksloven.

Åndsverkslov

Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, sier at han ser konkurrentenes interesse som en stor anerkjennelse av jobben NRK gjør.

– Men det går ikke an å stille krav om at NRK deler innhold på en måte som er i strid med norsk og internasjonal rettighetslovgiving, sier Eriksen.

Fra i år av har NRK fått rettigheter til å legge alt innhold de har produsert eller finansiert mellom 1960 og 1997 på nett.

– Åndsverk har sterk beskyttelse, og det er ikke gitt at vi skal bruke midler for å klarere åndsverk slik at de kan brukes av andre. NRK og rettighetshaverorganisasjonen Norwaco brukte flere år på klarere at program laget fram til 1997 kan vises på NRKs plattformer. Noen vil mene at de strakk seg veldig langt i den sammenhengen, og at det vil være lovstridig om de strekker seg lengre, sier Eriksen.

Juridisk komplisert

Når VG-redaktøren trekker fram gamle opptak av Leif Juster som eksempel på stoff som burde være tilgjengelig, mener kringkastingssjefen at det er slikt innhold som vil være juridisk komplisert å dele.

– Det er akkurat det jeg snakket om. Nå får vi vise slikt innhold hvis det er laget fram til 1997, men vi har ikke mulighet for å forhandle fram at det kan vises på noe annet enn våre plattformer. Dette er et stort spørsmål som handler om beskyttelse av åndsverk. Da må diskusjonen plasseres der, og ikke mellom de kommersielle aktørene og NRK, sier Eriksen, og fortsetter:

– Fellesskapet har finansiert disse programmene. Da er det viktig at allmennheten har gratis tilgang. Men det blir feil å åpne for at programinnhold som er finansiert av fellesskapet, utnyttes kommersielt.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur