Kultur

– Vi godtar ting vi ikke ville ha drømt om tidligere

– De som vil ha mer overvåkning trenger ikke engang argumentere for sitt syn, mener Eirik Newth.

– Slike som meg har i årevis hevdet at situasjonen blir verre. Men folk opplever tvert imot at de har fått større frihet og flere muligheter, sier Eirik Newth.

Ny plan

Astrofysikeren har nå skrevet boka Overvåkningssamfunnet, hvor han utsetter sine egne synspunkter for et nytt kritisk søkelys.

LES OGSÅ: Norge er en svært viktig lyttepost for NSA

– Plan A har vært å skremme folk, men den har ikke funket. For å finne plan B må vi spørre hva som har gått galt. Det er slående at forkjemperne for overvåkning ikke er på banen, annet enn i fra sak til sak. Mens motstanderne av overvåkning diskuterer på filosofisk grunnlag, og taper kampen gang etter gang. Når vi diskuterer personvern trekkes ofte Stasi og den kalde krigen inn, mens det folk faktisk opplever er at de har fått større frihet og flere muligheter.

– Hvor mye overvåkning er passelig, synes du?

– Det har endret seg veldig. Nå godtar vi ting som vi ikke ville drømt om tidligere, som å gi store selskaper kontroll over bildene våre og korrespondansen vi har med kontaktene våre. Dette gjør vi fordi vi mener tjenestene de tilbyr rettferdiggjør det. Jeg tror også vi kommer til å akseptere enda mer slikt framover, fordi det vil komme nye tjenester, for eksempel innen helse.

– Men tilbake til spørsmålet: Nå må nok hver enkelt spørre seg selv hva en ikke vil at andre skal vite. For eksempel ser vi at folk er opptatt av å beskytte personnummeret sitt, fordi det er så lett å bruke til identitetstyveri. Selv er jeg er ikke på Facebook, fordi jeg synes det blir for mange koblinger mot mitt privatliv. Hver og en må finne ut hvordan man vil definere sin egen private sfære.

LES OGSÅ: Siv Jensen: Mer overvåking mot terrorisme

Teori og praksis

Når nakenbilder av kjendiser spres på nettet, viser det at vi ikke kan stole på at selskapene alltid tar seg av oss på en god måte, mener Newth. Men han tror de færreste bekymrer seg for det, fordi de færreste har hatt slike negative erfaringer.

– Folk sier at de som ikke har noe å skjule ikke har noe å frykte. Det er et litt skummelt argument, fordi det kan gjøre oss alle til mistenkte. Men selv om det er et filosofisk svakt argument, så stemmer det ofte i praksis. Så her møtes det prinsipielle og det praktiske. Om noen tiår tror jeg nok at vi vil tenke tilbake og se at vi var litt naive når vi la såpass mange ting i utenlandske databaser, uten å reflektere noe særlig rundt det. Og hvem vet hvem som sitter og eier disse lagringstjenestene og ti år?

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur