Kultur

Tvilsom selvhjelp for unge jenter

Manipulerende om å vente med sex, mener vår anmelder.

«Å ha sex forandrer alt: følelser, selvtillit, selvfølelse, valgmuligheter, forhold og framtid.» Dette mener Rachel Gardner, leder for Romance Academy, et prosjekt som hjelper unge til å «vente med sex». Ifølge henne er all sex som foregår før ekteskapet dårlig – og fører til et ruinert selvbilde. Prevensjon er dessuten upålitelig («kondomer kan ikke trylle!»). Seksuelt avhold er hovedtema i Elsket.

Klar tale. Først står det mye fint om å motstå mote- og slankepress, baksnakking og mobbing, og bevisstgjøre seg på hvilke forbilder og vennskap man bør dyrke. Gardner vektlegger solidaritet på en god måte. Så dreier boken inn på avholdstematikken. Leseren spørres om hvilke tanker hun har om sex. Når er sex ok, og når er det ikke ok? spør forfatteren. Gardner klargjør at det ikke finnes nyanserte svar.

Klare budskap er helt ok. Problemet er alle de ufunderte påstandene og fordommene bokens argumentasjon rommer.

Vond sex. Det florerer av anekdoter om jenter som ble ulykkelige av å ha sex. Dette forutsettes å gjelde alle. Mister man «uskylden», mister man noe man aldri får tilbake. Gardner later til å anse kvinnens seksualitet som en finitt størrelse som minker proporsjonalt med antallet sexpartnere. Hun uttrykker forståelse overfor jenter som skammer seg over å ha gått for langt med kjæresten, men forsikrer dem om at Gud kan lege alle sår (men altså ikke fikse jomfruhinnen!). «Be Gud tilgi deg det som måtte kjennes vondt og ekkelt», skriver hun.

Overtente gutter. Her impliseres det at sexen per definisjon var vond og ekkel, og at man trenger tilgivelse hvis man har opplevd noe vondt og ekkelt. I sum underbygger Gardner et syn på sex som noe jenter rammes av eller lar skje fordi de er sårbare og på jakt etter bekreftelse. Gutter derimot – som ofte er ute etter én ting – har sex fordi de er overtente (slik har tydeligvis aldri jenter det).

Jenters ansvar. Jenter pålegges ansvaret for gutters kåte blikk. Slike holdninger er ikke uvanlige, men ikke desto mindre betenkelige. Hvis jenter vil bli sett på som mer enn sexobjekter, sier Gardner, må de kle seg slik at gutter ikke ser dem som det. Så siterer hun en gutt som sier at utfordrende klær signaliserer: «Kom her, gutter, vær så god, forsyn dere!» Jeg gjør som Gardner – jeg lar sitatet stå ukommentert.

Manipulerende. Elsket har som mål å fortelle unge jenter at de er elsket. «Du er nydelig og enestående,» hvisker Gardner oss, og kaller dette for en «hemmelighet». Typisk for den mer manipulerende delen av selvhjelpssjangeren. Elskets oppskrift for å bli en gulljente er god i de første kapitlene, men sporer av i tvilsomt funderte formaninger. Det er lov å mene at sex skal forbeholdes gifte, men hvordan det begrunnes er viktig. Gardners sammensausing av «seksuell renhet» og selvrespekt fører lite godt med seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur