Kultur

Tester ut krenkningens grenser

– I et flerkulturelt og fritt land som Norge, skulle det bare mangle at man ikke kan lage et humoristisk show rundt de forskjellige religionene, hevder Bård Tufte Johansen.

Humorveteranen står nå i bresjen for showet «Krenk 2015» i Chateu Neuf 2. februar. Konseptet er at representanter for de ulike verdensreligionene kan ringe med ei bjelle, hvis de opplever at de inviterte komikerne krenker livssynet deres.

– Hvorfor tok du initiativet til showet?

– Ideen kom etter terrorangrepet mot satiremakerne i Charlie Hebdo, og alle debattinnleggene og kronikkene som fulgte. Alle var opptatt av dette, samtidig som det ble så mange ord at jeg følte behov for å lage et eget opplegg, sier Bård Tufte Johansen.

LES OGSÅ: – Greit å spille Muhammed på standupscenen

Fins grenser

Skiensmannen som jobbet to år som støvsugerselger før han begynte i NRK i 1990, sugde nærmest til seg humorkollegaer da han spurte blant andre Are Kalvø, Knut Nærum, Harald Eia, Tore Sagen, Sigrid Bonde Tusvik, Lisa Tønne, om de ville bli med å tulle litt med religionene.

– Absolutt alle jeg ringte til sa ja, så da var det bare å kjøre på. Dette blir både gøy og viktig.

– Frykter du reaksjoner?

– Jeg er trygg på at dette skal gå bra. Likevel er jo religioner «touchy» greier, så vi må passe på så vi ikke går ut over de grensene vi tross alt har. Skulle folk plutselig slutte å le etter at en har ringt i bjella, kan vi ha tråkka over ei grense – i hvert fall nærmet oss den grensen, sier han.

LES OGSÅ: Tufte Johansen: Redde folk ler ikke av muslimvitser

Fins grenser

Skiensmannen som jobbet to år som støvsugerselger før han begynte i NRK i 1990, sugde nærmest til seg humorkollegaer da han spurte blant andre Are Kalvø, Knut Nærum, Harald Eia, Tore Sagen, Sigrid Bonde Tusvik, Lisa Tønne, om de ville bli med å tulle litt med religionene.

– Absolutt alle jeg ringte til sa ja, så da var det bare å kjøre på. Dette blir både gøy og viktig.

– Frykter du reaksjoner?

– Jeg er trygg på at dette skal gå bra. Likevel er jo religioner «touchy» greier, så vi må passe på så vi ikke går ut over de grensene vi tross alt har. Skulle folk plutselig slutte å le etter at en har ringt i bjella, kan vi ha tråkka over ei grense – i hvert fall nærmet oss den grensen, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Albuerom

Den mangeårige humoristen som de siste fire årene har vært knyttet til TV Norge, sier at det må være albuerom for å snakke åpent om religion også i en humoristisk form.

– I vårt stadig mer flerkulturelle samfunn tror jeg det også kan være en fin måte å kommunisere på, mener han.

I tidligere humorprogram på TV har ikke Harald Eia gått av veien for å gi humorkompanjongen Tufte Johansen noen stikk for hans kristne bakgrunn. Er man - som tilfellet er med sistnevnte - etterkommer av en far og mor og farfar med lang fartstid som pastorer i Det norske misjonsforbund, står man lagelig til for hogg for religiøs humor.

– Jeg har tålt det veldig bra, selv om folk sikkert reagerer forskjellig på det også. Etter hvert som religion er blitt et stadig mer aktuelt tema i humorsammenheng, er det ikke til å unngå å bli minnet om slikt.

Gir bort overskudd

Bård Tufte Johansen ble kåret til «Årets stand-up komiker 2014» for showet «Mann 44».

– Nå blir det kanskje mer heder og penger i kassa?

– Ikke penger i mi kasse, i hvert fall. Først tenkte vi overskuddet fra showet skulle gå til å trykke en homoerotisk annonse i Uganda, men vi velger nok Amnesty eller noe sånt i stedet, sier Tufte Johansen.

Risikosport

Tidligere rektor og flyktningkonsulent i Farsund, Øyvind-Jakob Reinertsen, har i mange år holdt en rekke foredrag om humor, og for tre år siden ga han ut boka Humor på alvor.

– God humor er nødt til å følge visse etiske retningslinjer. Man kommer ikke utenom respekten for mottakeren og vedkommendes menneskeverd. Ytringsfriheten må balanseres i forhold til dette, sier Reinertsen.

Han mener det er viktig å ta mottakeren for humoren med inn i prosessen, så det blir en trygghet mellom avsender og mottaker.

– Det kan være en krevende prosess. Jeg har selv ved et par anledninger fått konkrete tilbakemeldinger på at jeg ikke hadde gjort den leksa, og det har jeg lært av.

Bør ha trygg ramme

– Er det ok å fleipe med religion?

– Det er best å gjøre det innenfor ens egen krets, hvor det er større sjanse for at det er en trygg ramme rundt. Man må alltid tenke eventuelle konsekvenser av fleipen og humoren, enten det gjelder religion eller andre ting, sier Reinertsen.

Han husker at en humorkollega en gang sa at man ikke bør fleipe med folk man ikke liker.

– Det er jeg enig i. Ellers kan humoren komme helt feil ut. Humor er et redskap som kan brukes positivt eller negativt. Det handler enten om å vandre sammen, eller tråkke på andre, sier Reinertsen.

«Ikke klanderverdig»

Direktør for Areopagos, Raag Rolfsen, ønsker Bård Tufte Johansens humorshow velkommen.

– Det er i utgangspunktet ikke noe klanderverdig i dette, nettopp fordi det er en frivillig sak. Forutsetningen for satiren er at den fungerer innenfor samme forståelse- og språkunivers. Problemet er at man ofte selv tror man sparker oppover, mens de som blir sparket på opplever en ovenfra og ned-holdning. Da er forutsetningen for satiren borte, sier Rolfsen.

Han mener humoren de siste tiårene har vært et viktig redskap for å bryte ned tabuer rundt sykdom og seksualitet så vel som raseforskjeller og religion.

– Humoren åpner opp muligheten for å snakke om ting. Spørsmålet er hvordan gjennomføringen blir. Hvis det er så rått at mennesker føler seg krenket på det de holder som sitt aller helligste, går det helt klart en grense. Det har med ansvarlighet å gjøre, og handler om balansegangen mellom å tulle med og rakke ned på.

– Det kan godt være frekt og sprenge grenser, så lenge det er genuint morsomt og til syvende og sist fremstår som godlynt humor. Siden er det viktig å balansere med samtale, forståelse, respekt og dialog også på andre arenaer i samfunnet, mener Rolfsen.

Tåles og tulles med

Shabana Rehman Gaarder har selv tullet mye med religion i løpet av sin karriere som komiker.

– Alle kan tulle med alt, men publikums reaksjoner er en pekepinn. En dyktig komiker må analysere publikums reaksjoner for å kunne fortsette å være en uavhengig komiker. Hvorfor slutter publikum å le? Er det fordi de synes det er mobbing eller fordi det har gått et lys opp for dem? Komikerne må være dyktige på å tolke hva latteren eller mangelen på den er tuftet på. Og de må aldri kompromisse, men fortsette å være uavhengige, sier hun.

Rehman Gaarder tolker rammen rundt «Krenk 2015» som et eksperiment på hvor langt man kan gå. Hvor politisk pressende det vil bli, kommer an på hva hver enkelt komiker velger å si, mener hun.

– Jeg tror et slikt show kan ufarliggjøre krenkelsene, og rette opp i misforståelsen om at så mange føler seg krenket av religiøs humor. Mange har ikke noe annet å lene seg på enn sin Gud, men det har man i Norge, sier Shabana Rehman.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur