Kultur

Tankevekkende om 22. juli

Stian Bromark setter i gang tankerekker det er krevende å fullføre.

Jeg kjenner handlingen allerede før jeg har åpnet boka. Stian Bromarks Selv om sola ikke skinner tar for seg julidagen da Norge ble rammet av terror og massedrap. Han starter med å skildre den gryende morgenen 22. juli, der forventningsfulle ungdommer våkner i teltene sine til nok en dag med sommerleir på Utøya. I regjeringskvartalet er det sløv stemning blant de få som er på jobb, og for mange er Tour de France det viktigste denne fredagen. Samtidig forlater en 32-åring på Skøyen morens leilighet for å utføre en grusom ugjerning han har planlagt i årevis.

Stian Bromark setter i gang tankerekker det er krevende å fullføre. Jeg spør meg selv hvordan jeg ville reagert og handlet i samme situasjon. Jeg lurer nok en gang på hvorfor det tok så lang tid før ungdommene på Utøya fikk hjelp. Og ikke minst: Hvordan én mann kunne planlegge og gjennomføre angrepet uten at noen avslørte ham.

Bromark er tidligere AUF-er, noe som selvfølgelig har hjulpet ham i kildearbeidet. Unge AUF-ere som var på Utøya, har delt sine tanker og følelser fra 22. juli. Terrorofre fra regjeringskvartalet gir oss et innblikk i hvordan de opplevde timene før og etter at bomben sprang. Frykten, det totale sjokket, følelsen av å være passiv tilskuer i sitt eget liv. Boka er ikke noe dypdykk inn i hver enkelt persons hjerne og hjerte, men åpner for at leseren kan reflektere videre på egen hånd. Gjennom intervjuer og research gir Bromark et innblikk i noen av de umenneskelige prøvelsene som skapte så menneskelige reaksjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur