Kultur

Storsatsing på kunstkritikk

Stiftelsen Fritt lanserer en omfattende satsing på norsk kunstkritikk, i form av ti årlige stipender på 200.000 kroner

Direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord begrunner satsingen med at kritikken ikke har klart å holde følge med den økte kultursatsingen.

– Det siste tiåret har vi fått en dobling av kulturstøtten, mens kritikken har lidd under trange tider og henger etter. Derfor vil vi ta et krafttak for kritikerne gjennom den nye stipendordningen, og bidra til å profesjonalisere de kritiske ytringene, sier Åmås.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Satsingsområde

– Mange medier sier at kunstkritikk er et satsingsområde, men faktum er at honorarene har stått stille i lang tid og mange kritikere må bruke tid og ressurser på andre felt. Vi ser behovet for å styrke kritikken – og gi den et løft som står i forhold til økningen i kulturstøtte, sier Åmås.

Styreleder Ida Habbestad i Norsk kritikerlag er glad for at Fritt Ord ser, og anerkjenner kritikernes rolle i samfunnsdebatten.

– Kritikerlaget jobber for å bedre kritikernes vilkår, men opplever at vår rolle er under press, mye på grunn av trangere kår i mediebransjen. Stipendordningen vil bidra til å opprette den ubalansen vi nå har mellom økt kunstskaping og interessen for kunstneriske uttrykk – og det faktum at de kritiske ytringene rundt disse blir færre, sier Habbestad.

LES OGSÅ: Knut Olav Åmås' frie ord

Seks millioner kroner

– Undersøkelsen om kunstnernes økonomi viser at norske kritikere får bruke mindre tid på å skrive kritikk i dag enn de gjorde før. Det er nok et tegn på at det er blitt nesten umulig å leve av ren kritikervirksomhet, mener hun.

– At Fritt Ord ønsker å bidra med en såpass omfattende satsing, gir mulighet for at enkeltkritikere kan bruke mer av sin tid på å være frie og uavhengige fagstemmer. Det er også en anerkjennelse av behovet for den offentlige samtalen, og er et viktig signal til samfunnet om at det er viktig og nødvendig med gode tiltak for å sikre dette ordskiftet, sier Ida Habbestad.

Midlene skal gå til kritikere som skriver for dagsaviser og ukeaviser eller leverer kritikk til TV/radio, og er en tre-årig satsing på til sammen seks millioner kroner.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur