Film

Spenning og livsvisdom i ny Elias-film

Den lille redningsskøyta lærer en lekse om virkelige verdier.

Redningsskøyta Elias ble fort allebarnseie da den dukket opp på TV 2 i 2005. Over 200.000 fulgte serien, som året etter ble nominert til den gjeve Emmy-prisen. I 2007 kom spillefilmen, Elias og kongeskipet, som ble sett av 240.000 på kino. Nå er film nummer to ferdig. Fortsatt handler det om vennskap og vågemot blant snakkende småbåter, i god Lokomotivet Thomas-tradisjon.

For voksne er Elias og jakten på havets gull kanskje først og fremst en hyllest til det gamle fiskeværet, og gamle fangstmetoder. Nymotens trålere representerer fienden. De harver over havbunnen og står i fare for å ødelegge hele fiskebestanden, under ledelse av den maktsyke båten Polardronningen.

Gode verdier. For barna er dette en historie som både involverer spennende skattejakt og samtidig gir en innføring i gode verdier. Det er ikke gull alt som glimrer, og kanskje er det til og med noe som glimrer mer enn gull? Elias begir seg nemlig ut for å finne en verdifull vikingskatt, mens han egentlig skulle passet på båtene i Lunvik som er på vinterfiske. Det kan vise seg å ha vært et skjebnesvangert valg.

Kanskje er vanlig arbeid like viktig som spennende eventyr? Og kanskje er det like fint å bli fiskebåt som å bli popstjerne når man blir stor? Slike impulser er sårt tiltrengte i dagens Hannah Montana-tunge barneunivers. Ikke det at barna skal rett ut i arbeidslivet ...

Treffer ikke. Regissør Lise I. Osvoll har bakgrunn som grafisk designer hos Filmkameratene. Hun regisserte også den første filmen, sammen med Espen Fyksen. Denne gangen er hun både regissør, manusforfatter (sammen med Anne Elvedal) og stemme til den lille båten Junior. I tillegg har hun skrevet låttekstene i filmen.

Osvoll klarer å lage en historie som barn vil bli interessert i, men treffer ikke helt når hun legger inn voksnere, og litt frekke, vitser om fiske-«utstyr» og «størrelsen som teller». Dette så vi også i den første Knerten-filmen, som ellers var veldig bra. Må foreldre underholdes med underbuksehumor for å orke å holde det gående sammen med barna?

For øvrig styrer Osvoll unna de fleste skjærene i sjøen, og driver fortellingen framover uten dødpunkter. Det tilføres bokstavlig talt ny dybde ved den sunkne vikingskatten og miniubåten Duppes inntreden i båtsamfunnet. Nå åpnes universet også under havoverflaten, og der skal det komme til å utspille seg i hvert fall én dramatisk scene.

Mest i friluft. Hovedvekten ligger likevel i friluft. Vi får nye møter med gamle kjente – så som sunnmøringen Tråle (med stemmen til Fredrik Steen, mest kjent som Hildegunn Moltubakk) – og blir også introdusert for helt nye båtpersonligheter. Dersom vennegjengen ikke klarer å få nok fisk i løpet av vinterfisket, kan hele fiskeværet Lunvik komme til å bli nedlagt. Logikken skrangler litt underveis her, for kampen dreier raskt i retning av å motvirke Polardronningens skitne knep.

Men Elias er fortsatt en både tøff og sjarmerende skøyte. Han har fregner i ansiktet og livbøyer som ører, men trosser alltid vær og vind for å redde vennene sine. «De små forsvinner, og de store vinner», sier Polardronningen med en ond latter. Lille Elias vil det annerledes. Og det er det lett for både store og små å heie på.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film