Teater

Skal spille «Kristi Brud»

Dramatiserer historien bak drap i svensk pinsemenighet.

Når Anneli Drecker skal framstille Åsa Waldau eller «Kristi Brud» fra Knutby i sin første store teaterrolle, er det med blandede følelser hun forbereder seg.

Anneli Drecker og Hålogaland Teater er i innspurten med å sette opp Malin Lagerlöfs dramatisering av historien bak drapene i den svenske sektmenigheten Filadelfiaforsamlingen i Knutby.

Varm og ekstrem. Dreckers rollefigur var søsteren til Alexandra Fossmo som ble drept av barnepiken Sara Svensson. Åsa Waldau ble også kalt «Kristi brud» og hadde en sentral rolle i menigheten.
Helge Fossmo har hevdet at de to var elskere. I ankesaken fortalte pastoren at han med Åsa Waldau hadde opplevd den «første himmelske kjærligheten». Waldau hevder seg utsatt for bakvaskelser av pastoren.

– Utfordringen blir å tro på det Åsa Waldau sier. Hun er et varmt og inderlig menneske som sier de mest ekstreme ting. Jeg har sittet om natten og hørt på prekenene hennes. Når jeg blir skikkelig overtrøtt, begynner jeg å bli enig. Da vet jeg at det er på tide å gå og legge seg, sier Anneli Drecker til NTB.

Bruker hverandre. Per Kjerstad som framstiller den nå livstidsdømte pastoren Helge Fossmo, observerer den skumle dobbeltheten i Knutby-samfunnet der de ikke bare ser et miljø preget av sex, løgn og sjalusi, men også et varmt fellesskap.

– Denne dobbeltheten gjør Knutby-historien utrolig interessant, og til noe vi alle kan kjenne oss igjen i. Under de «rette» omstendighetene kunne dette ha skjedd med hvem som helst, sier Kjerstad.

Sektmedlemmene bruker hverandre og bibelen hele tiden i en spiral som blir verre og verre og til slutt ender opp i drap.

– Jo mer folk klapper dem på ryggen, desto mer tror de på det de sier. Helge Fossmo ble dømt til fengsel og barnepiken til seks års psykiatrisk behandling. Men det er mange flere som er skyldige i det som skjedde og som hadde mulighet til å gripe inn, sier de to.

Jubileumsår. Knutby blir 12. januar den første premieren på Hålogaland Teater i jubileumsåret 2011 der det er 40 år siden stiftelsen av landets første regionteater. Teatersjef Iren Reppen lover at det ikke skal bli et tilbakeskuende mimreår.

– Tvert om er oppsettingene i 2011 ganske nåtidige. Både i form av ny dramatikk som handler om ting nært i tid, men også svært aktuelle tema, sier teatersjefen.

Med Ibsens «En folkefiende»ser hun en klassiker som ifølge Reppen dessverre er mer aktuell enn noen gang. I mars settes Ragnar Hovlands ungdomsroman «Fredlaus» opp der ungdomsskoleeleven Anders flytter ut i skogen for å unngå å bli skilsmissebarn. I huset til Dobbelt-Aksel gjør han sitt beste for å like kaffe og røyk i sitt nye villmarksliv.

Dans og grenser. Til høsten settes en enda ferskere danseforestilling opp når de unge HT-yndlingene Ida Holten Worsøe og Jørn-Bjørn Fuller-Gee skal ta hovedrollene i Jo Stømgrens Grensen/The Border.

Hovedrolleinnehaverne vet ikke mer om stykket enn at de skal være mann og kvinne i et kontorlandskap og utkjempe en territorial kamp.

– Vi er spente på hvilket språk som skal improviseres fram, kanskje blir det nederlandsk, sier de to.

Men jubileumsåret for teateret i Tromsø vil også romme et tilbakeblikk på et annet jubileum. I samarbeid med Norsk Polarinstitutt skal stykket Nansen/Amundsen settes opp. Det blir på tampen av et år preget av mange markeringene av at det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født, og 100 år siden Roald Amundsen sammen med fire menn nådde Sydpolen som de aller første.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater