Religion

Religiøs kunstfestival legges ned

Etter to år med Sacra Art Festival sier Kilden i Kristiansand stopp. Samtaler om en redusert oppfølging pågår.

For tre år siden ble Kirkemusikkfestspillene i Kristiansand nedlagt etter 40 års drift. Da teater- og konserthuset Kilden åpnet for tre år siden, overtok de Sakral Festival i Lillesand og kalte den Sacra Art Festival. Nå er også den festivalen død.

Tusenvis

«Vi skal feire livssynsmangfoldet og bidra til å skape mellommenneskelig forståelse gjennom troens kunst- og kulturuttrykk». Slik var tonen da festivalen ble satt i gang av sju munker fra Tibet i 2013. Onsdag melder avisen Fædrelandsvennen at festivalen er tatt av programmet. Festivalen trakk 5000 første året og 3000 i fjor. Det er likevel ikke nok til at Kilden ser en økonomi i det.

- Sacra Art har ikke gitt den uttellingen vi ønsket. Den har kostet for mye og vi har ikke fått den publikumsoppslutningen vi håpet på, sier prosjektleder for Kilden Dialog, Marie Teresie Sørensen til avisen.

Krevende

Prest, forfatter, musiker og kulturformidler Ivar Skippervold var initiativtager da festivalen ble etablert i Lillesand. Festivalen fikk også en avlegger i Oslo. Da Bentein Baardson ble ansatt som sjef for Kilden, kontaktet han Skippervold med ønske om å flytte festivalen til Kristiansand. Dette skapte begeistring i Lillesand fordi de hadde merket hvor krevende det var å holde festivalen gående.

– Hva sier du når festivalen nå er nedlagt?

– Det er trist. Det er et offentlig ansvar å gå opp stiene mellom trostradisjonene særlig med tanke på utviklingen i verden de siste tiårene med konfrontasjoner man mener har bakgrunn i religiøs forståelse. Det er avgjørende at vi forteller hverandres historier for å skape den tryggheten vi er avhengig for å opprettholde et verdig forhold til hverandre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Samtaler

Skippervold mener det ikke er tilstrekkelig at religionssamtaler pågår mellom teologer.

– Det er enestående bra at fagfolkene snakker sammen. Men det er på grasrota at jøder, kristne muslimer, sikher og andre kan fortelle hverandre hvordan vi gjør vår tro og uttrykker den, sier han.

Suksesskriteriet for festivalen i Lillesand var ikke, slik han ser det, hvor mange mennesker som kom, men den samtalen den satte i gang.

– Den frodige siden av våre liv kan skape den tryggheten vi trenger. Gastronomisk har vi vært gode på dette lenge og delt våre matvaner. Det er viktig at vi deler religionskultur på samme måten.

Offentlig ansvar

Når heller ikke Kilden klarer å drive en festival som kunne være en plattform for en slik samtale, mener Skippervold noe er galt.

– Det er en offentlig oppgave å sørge for økonomi slik at vi kan drive et slikt arbeid på en kulturplattform, sier han.

For Skippervold, som nå er sokneprest i Iveland, er det for tiden ikke aktuelt å ta over festivalen. Han peker på at det ble tatt et initiativ i Arendal i fjor. Han er også invitert til samtale med Forum For Tro og Livssyn i Kristiansand.

– Dette kan ikke stoppe opp. For meg er det et hjertebarn, og jeg ser det som en hellig oppgave, sier han.

Nytt initiativ

Liv Mørland er koordinator for Forum For Tro og Livssyn. Forumet samler elleve organisasjoner fra Den norske kirke via ulike religioner og livssyn til zen-buddhister og Ahmadiyya-muslimer. Hun vil ikke skape forventninger om at en festival vil fortsette.

– I første omgang har vi invitert Ivar Skippervold til å tenke høyt sammen med oss. Vårt lille forum har begrensede muligheter. Vi vil drøfte om det er noe i tilknytning til festivalen vi kan bygge videre på, sier Mørland.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion