Kultur

Regjeringen vil ta 50 millioner fra avisene

– Jeg oppgitt, skuffet og fortvilet, sier lederen for lokalavisene.

Les alt om statsbudsjettet her.

I sitt forslag til statsbudsjettet kutter kulturministeren produksjonstilskuddet til avisene med 50 millioner kroner, til 258 millioner kroner.

– Jeg oppgitt, skuffet og fortvilet over at vi har en regjering som gjør et slikt ideologisk kutt, sier Rune Hetland, generalsekretær i Landslaget for lokalaviser.

– Om de har et mål om mediemangfold, så er det nesten utrolig at de gjør dette. Spesielt i et år hvor vi feirer grunnloven, og slår oss selv på brystet, sier Hetland.

Han mener et kutt vil være en svekkelse av ytringsfriheten.

– Dette er en svekkelse av grunnlovens paragraf 100. For vi ser nå at avisene ikke lenger kutter i støttefunksjoner, de må kutte i journalister og i journalistikk. Nå vil de at det skal bli ytterligere forsterket. Det er veldig skuffende.

LES OGSÅ: Kutter 32 millioner i støtte til folkehøgskoler

Moms

I dag slipper avisene å betale moms på inntekter de har fra papirutgaven, men må betale full moms på inntekter de nå får nettutgaven. Regjeringen vil jobbe for å innføre en fast mediemoms på 8 prosent, på tvers av plattformene.

– Når dette blir innført, vil staten ta inn 500 millioner der også. Jeg forstår ikke at prinsippet om null moms skal gjelde uavhengig av plattform. Vi ønsker å tro dem når de sier at de vil mediene vel. Men jeg synes de burde vise det litt sterkere, sier Hetland.

– Forhandlingsutspill

For avisen Vårt Land vil et slikt kutt i pressestøtten gi en inntektsreduksjon på 8 millioner kroner.

– Dette viser at kulturministeren mangler enhver følsomhet for det som nå skjer i mediebransjen, sier Vårt Lands redaktør Helge Simonnes. Han er også konserndirektør for Mentor Medier, som eier de to avisene som mottar mest i direkte produksjonstilskudd: Vårt Land og Dagsavisen mottar i 2014 henholdsvis 44 og 42 millioner kroner.

Simonnes føler seg trygg på at samarbeidspartiene Venstre og KrF vil sette en stopper for forslaget, slik de også gjorde i fjor.

– Sist ble bevilgningene reddet etter en stor innsats fra mellompartiene, og vi har ingen grunn til å tro at det skal bli annerledes denne gangen. De andre partiene har sett hva som skjer i bransjen, og de andre partiene på Stortinget er opptatt av å redde det som reddes kan.

Simonnes er overbevist om at hensikten med forslaget er å skaffe seg et forhandlingskort før det skal forhandles med støttepartiene.

– Dette er helt klart et forhandlingsutspill. Samtidig skal hun vise ovenfor sine velgere at hun holder fast på standpunktet hun gikk til valg på. Men jeg er veldig trygg på at sentrumspartiene vil sette ned foten for dette.

LES OGSÅ: Skal tvangsutsende 7.800

– Også når disse millionene legges i potten sammen med andre av sentrumspartienes kampsaker?

– Ja. I den store sammenhengen er dette nokså små penger, sier Simonnes.

Lisens

Regjeringen foreslår også å fryse NRK-lisensen på dagens nivå, som er 2.527 kroner. Til NTB sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at NRK må kutte 300 millioner kroner dersom dette blir stående.

– En frys av lisensen sammen med økte pensjonskostnader, en allerede planlagt effektivisering og økte kostnader til DAB-utbygging, gjør at vi må kutte og effektivisere i størrelsesorden 300 millioner kroner neste år. Det er ingen tvil om at vi må kutte ytterligere i staben. Vi får se hvordan vi kan gjøre dette på en best mulig måte, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Får ingen penger til frigjøring av kirken

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur