Kultur

Prester deltar i reality-program

I det nye svenske reality-programmet «Tro, hopp och kärlek» skal prester ha stevnemøter og finne seg en partner.

I det nye svenske reality-programmet «Tro, hopp og kärlek» skal prester ha stevnemøter og finne seg en partner.

– Prestene jobber ofte med et kall i bunnen og velger kjærligheten bort. Meningen med programmet er at det skal vise hvordan en prest søker kjærligheten og treffer noen de kan tenke seg å leve med, forteller programsjef Micael Lekberg i SVT.

Likevel understreker han at programmet skal først og fremst skildre prestenes verden.

– Det skildrer deres jobb i kirken og de ulike situasjonene prestene er i, sier han.

Arbeidet med programmet er i oppstartsfasen og det skal spilles inn nå i vår. Produksjonsselskapet Zodiak/Jarowskij håper på å kunne lage åtte episoder, hver på en time, som vil bli vist på SVT til høsten eller i løpet av våren 2016.

Spennende møte

– Hvor mye skal prestene utlevere av sitt privatliv? Vil de for eksempel snakke om sitt sexliv?

– Prestene bestemmer selv hva de vil snakke om. De kommer til å snakke mye om yrket sitt, men også om kjærlighet – hva de er tiltrukket av. Vil de snakke om sex, gjør de det. Men dette er ikke noe vi styrer. Programmet kommer til å være et spennende møte mellom prestene og de som skal date dem i programmet.

– Hvordan kommer dere til å se etter deltakere som skal date prestene?

– Serien skal begynne med en episode der vi introduserer prestene. Etter denne sendingen kan folk som er interessert, melde seg på for å date prestene. Ellers vil vi i stor grad bruke sosiale medier for å nå interesserte deltakere.

– Får deltakerne noe form for manus eller konkrete krav de skal måtte oppfylle?

– Nei, det er viktig at dette blir en dokumentarserie. Gir vi manus, blir dette drama og det er ikke det som er formålet, sier Lekberg.

Viser mangfold

Produksjonsselskapet har vært i kontakt med den Svenska kyrkan for å finne de tre-fire prestene programmet skal følge. Micael Lekberg utelukker ikke at de også vil ta kontakt med frikirkene.

– Vi ønsker at prestene vi velger ut skal kunne vise en bredde. Vi vil ha ulike mennesker og tar dermed prester fra ulike deler av landet – både menn og kvinner. Alle prestene er moderne mennesker, men som mennesker flest er dette ulike individer. For enkelte prester er det en forutsetning at den de er sammen med er troende, for andre er ikke dette viktig. Vi ønsker å finne begge deler.

– Vil dere ha med noen homofile prester?

– Vi har ikke tenkt spesifikt på det. Vi vet ikke noe om det.

– Hva med prester som har vært gift tidligere?

–Vi har diskutert dette og kommet fram til at det ikke skal være noe krav til bakgrunn. Vi ønsker prester i ulike aldere med ulike bakgrunner, sier Lekberg.

Ikke overrasket

Medieviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli, påpeker at reality i en kirkelig sammenheng ikke er et uventet format.

– Salmeboka minutt for minutt var også en form for reality med kirken som basis. At vi får disse koblingene nå er ingen overraskelse sett i sammenheng med det siste tiårets medietrender, sier hun.

Enli sier dette konseptet er tradisjonelt samtidig som det er nyskapende.

– Reality handler ofte om å flytte grenser og å blande høy og lavkultur. Formatene vil gjerne vise frem noe som er litt hemmelig og mystisk. Dating i kirkelig kontekst kan være mystisk, sier medieviteren.

Samfunnsnyttig

Enli mener programmet kan ha en samfunnsnyttig verdi.

–Det er ikke lett å gjøre religion attraktivt. Jeg tror folk flest vet lite om kirken, og dette programmet kan potensielt bidra til avmystifisering.

– Det har gått femten år siden reality-sjangeren dukket opp på TV-skjermene våre. Reality har stadig dukket opp i nye drakter. Blir vi lei en dag?

– Reality er nok kommet for å bli. Dette er en sterk sjanger. Og en veldig hybrid sjanger som både har utviklet seg og kommer til å fortsette å utvikle seg. Programskapere blander stadig nye sjangere inn i realityformatet og fornyer det. En annen grunn til at sjangeren er slitesterk er at den representerer en relativt billig måte å lage TV på, og at den har appell i mange målgrupper, og er enkel å tilpasse ulike nisjer.

Bør sette grenser

Fungerende leder i Presteforeningen, Ingvild Osberg, synes det er positivt at den svenske TV-kanalen retter søkelyset mot presteyrket.

– Dette er et yrke som trenger oppmerksomhet. Prestelivene er ikke så sære som mange tror. Men jeg er skeptisk til å utlevere kjærlighetslivet på tv. Det finnes få eksempler på at dette fungerer eller at folk etablerer gode og stabile parforhold gjennom et sånt tv-program, sier hun.

Osberg peker på at prester har en offentlig rolle der de treffer mange mennesker.

– De er avhengig av tillit for å gjøre en god jobb. Det kan bli veldig sårbart å utlevere seg sånn på tv.

– Tror du at privatlivet til prester har en større underholdningsverdi enn privatlivet til folk flest?

– Privatlivet til prester har alltid hatt en viss interesse. Nettopp fordi de har en offentlig rolle og synes godt i lokalsamfunnet. Folk har en forestilling om at prester er veldig fromme – at det skal oppføre seg annerledes enn folk flest. Men prester er som folk flest – både på godt og vondt, sier Ingvild Osberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur