Kultur

Pietist kan pynte flyhale

Hans Nielsen Hauge og Ludvig Karlsen kniver om seieren. Vi ble med på innspurten i kampen om Norwegians nye flyhaler.

Med strikkepinner og vadmelshatt gjør Hans Nielsen Hauge en snarvisitt til vårt århundre. Syngende på en salme og med en noe knotete håndarbeidsteknikk har Sigbjørn Ravnåsen trådt inn i rollen som den kjente lekpredikant.

– Jeg mister flere masker enn jeg klarere å strikke. Dette er en gimmik, men det var jo det han gjorde. Han strikket luer og votter som han ga til de fattige for å gjøre noe fornuftig mens han gikk, forklarer Ravnåsen.

Instituttlederen for Haugeinstituttet har nettopp satt inn siste støt. Fra å entre Egertorget som den kjente, omreisende lekpredikanten har han snakket varmt om Hauge i sine tilmålte ti minutter. Konkurrenten er allerede i gang med sin appell. Representantene fra Evangeliesenteret tar musikk i bruk for å fri til gruppen med mennesker som har tumlet sammen i et regnvått Oslo.

Gründeren. Anledningen er Norwegians haleheltkonkurranse. En avstemning over hvilke kjente nordmenn som skal pryde halene på selskapets nye fly. Fire avdøde helter skal velges ut - én fra hver av Norges fire store byregioner. I Oslo konkurrerer Hans Nielsen Hauge med Wenche Foss, Grete Waitz, maleren Johan Fredrik Frits Thaulow og Evangeliesenterets grunnlegger Ludvig Walentin Karlsen.

Hvorfor mener du Hans Nielsen Hauge bør vinne?

Han var med å forandre Norge. Gjennom sin forkynnelse skapte han en lekmannsbevegelse. Fattige, kua bønder ble frigjort til å ta ansvar, både åndelig sett, men også sosialt, ved å sette i gang virksomheter og skape arbeidsplasser. Dermed hevet han en betydelig gruppe mennesker til bedre sosiale kår. Han var med på å skape et nytt småborgerskap, forteller Ravnåsen

Ved å avbildes på Norwegians nye fly tror han flere vil få øynene opp for Hans Nielsen Hauge, også hans mer ukjente sider.

– Han er kjent som lekpredikanten, langt færre kjenner han som gründeren, igangsetteren, den som skapte arbeidsplasser. Han var jo en slags konsernleder, dermed la han grunnlaget for den demokratiske utviklingen i landet.

Kritikk. Som tidligere kjent har familiene til blant annet Joachim «Jokke» Nielsen og Jens Bjørneboe boikottet Norwegian-kampanjen. Kritikere har sett det som betenkelig at norske helter, flere av dem tydelige kritikere av kommersialisme og profittjag, skal brukes til å reklamere for et flyselskap. Ravnåsen tror ikke Hans Nielsen Hauge ville hatt noe i mot å bli festet til flyhalen.

– Han ville trolig brukt de samme moderne virkemidlene for å markedsføre sitt syn, sine ideer og tanker. Hauge var en moderne mann, men han hadde det som kanskje mangler i næringslivet i dag. Han hadde verdiene som lå til grunn og hele tiden styrte all hans virksomhet. Dermed har han aktualitet nettopp i dag.

Verdiformidler. På Egertorget møtte familie, venner, kolleger og åndsfrender av kandidatene opp. Mens Dissimilis holdt støttekonsert til ære for sin heltinne Wenche Foss, var Lise Karlsen, kona til Ludvig Walentin Karlsen, blant de frammøtte støttespillerne.

– Bare det å være nominert, er en stor anerkjennelse av det arbeidet Ludvig gjorde. Jeg vet ikke om en bedre plass for han enn nettopp på en flyhale. Han hadde jo over 250 reisedøgn i året, påpeker Marie Karlsen.

Til neste år er det 30 år siden hun sammen med sin mann grunnla Pinsevennenes Evangeliesenter, Norges største hjelpetiltak for russkadde. I morgen klokken 16 telles siste stemme opp. Får Ludvig Karlsen pryde flyhalen, håper hun på en dobbeltfunksjon.

– Å se bilde av han kan bli en vekker for folk i det de går ombord. Jeg tror det også kan lede tankene til Jesus. Slik kan det bidra med å bringe verdier videre inn i samfunnet, og på flyturen, sier Karlsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur