– Som nasjonalsang har den vært en del av vår kristne arv og var et sterkt samlende element under 2. verdenskrig. Den har en enorm symboleffekt og viser stadig vekk at den er høyst levende. Det er ikke noe støvete eller musealt over den – den betyr noe for oss og ligger trygt forankret i folkesjelen, sier Ole Paus som gjerne tar med alle de åtte versene.
Tekstforfatter Morten Lorentzen uttalte i Vårt Land på tirsdag at nasjonalsangen vår er moden for modernisering.
– Vi har justert Grunnloven vår fordi den ble upassende og umoderne. Hvorfor gjør vi ikke det samme med nasjonalsangen? spør han og mener deler av den blir direkte komiske i vår tid.
LES OGSÅ: – 'Ja, vi elsker' er komisk
Ole Paus er uenig.
– Trenger vi en ny nasjonalsang vil den komme av seg selv. I en gitt situasjon dukker et slikt behov opp, som i forbindelse med 22. juli-tragedien. Ved den anledningen var Ja, vi elsker en av sangene som naturlig trådte frem. Det blir bare en jålete og kunstig affære å skulle lage en ny nasjonalsang på bestilling, mener han.
Ole Paus' egen Mitt lille land var også en av sangene som fikk oppmerksomhet i dagene etter 22. juli.
– Jeg har aldri møtt noen som savner en ny nasjonalsang. La gå at det er noen passasjer som er litt abra-kadabra i språket – men det synes jeg er helt greit, sier Paus.
LES OGSÅ: 'For gammeldags og for mye Gud'