Kultur

Mangfoldig Melodi Grand Prix

Et av Norges mest sette og mest utskjelte underholdningsprogram, favner i år altfor bredt musikalsk, hevder bransjeveteran.

Styreleder i FONO og sjef i plateselskapet i MTG, Larry Bringsjord, mener NRK er for opptatt av å gjøre den norske Melodi Grand Prix-finalen til en folkefest, på bekostning av låter som har vinnersjanser i Eurovision Song Contest.

– Nå blandes danseband, pop-veteraner som Tor Endresen og «Bettan», med moderne pop-artister som Karin Park, til en hummer og kanari-rett. Det er greit å ville gi et bredt lag av befolkningen lørdagsunderholdning, men norsk Melodi Grand Prix (MGP) er tross alt en kvalifisering for den internasjonale finalen. Der vil ikke Contrazt og Staysman & Lazz ha nubbesjans, hevder Bringsjord.

LES MER: Intet er nytt under solen i Melodi Grand Prix

Comeback

Etter at Erlend Bratland vant Norske talenter i 2008, og ble Årets nykommer i Spellemannprisen samme år, har han vært mer eller mindre borte fra rampelyset. Nå gjør 23-åringen fra Kvinnherad comeback i MGP med låten «Thunderstruck». Bratland deler ikke Bringsjords bekymring for det store spriket mellom sjangere.

– Det er umulig å si hva som kjennetegner en god Melodi Grand Prix-låt. Vidt forskjellige sjangere har hevdet seg bra opp gjennom årene, og jeg synes det bare er kult med den stilmessige og aldersmessige blandingen vi har i år, sier han.

Larry Bringsjord har MGP-finalist Raylee med låten «Louder» på sitt eget selskap MTG.

– Jeg tror hun har vinnermuligheter. Ikke fordi hun er «min» artist, men nettopp fordi hun representerer den typen popmusikk som kler arrangementet. Av samme grunn tror jeg for eksempel Alexandra Joner og Karin Park har gode sjanser.

LES MER: Å synge mot Linda Børud

Gyllen mulighet

Helt fra de første TV-sendte norske MGP-programmene på 1960-tallet, har det vært kritiske røster som har hevdet at det er tull å konkurrere i musikk. Og at programmet sannsynligvis er en effektiv måte å ødelegge en seriøs musikkarriere på.

– Jeg er ikke redd for at MGP skal ødelegge for meg. Tvert imot, ser jeg på det som en stor mulighet til å nå ut. Det er tross alt Norges største sangkonkurranse, uten at jeg har fulgt så mye med på den før Alexander Rybak vant i 2009, sier Erlend Bratland.

Jenny Langlo (21) skal i kveldens norske finale fremføre låten «Next To You». Etter at hun vant Idol i 2011, har vi ikke hørt så mye fra henne heller.

– Er det lurt å satse på nok en musikkonkurranse?

– Jeg stilte det samme spørsmålet da jeg ble spurt, for jeg anså meg egentlig for å være ferdig med slike konkurranser. Så kom jeg til å tenke på at det var en gyllen mulighet til å få testet den nye låten jeg hadde vært med å skrive. Skulle jeg få et Melodi Grand Prix-stempel, så har jeg jo allerede et Idol-stempel – som jeg har levd bra med. Idol-seieren endret faktisk livet mitt, slik at jeg nå kan leve ut musikkinteressen min for fullt, sier Jenny Langlo.

LES MER: På denne skolen må alle spille et instrument

Musikkpolitiet

– Blir du skuffet hvis du ikke vinner?

– Da jeg sa ja til å bli med, bestemte jeg meg for ikke å bli det. Nå, like før det braker løs, har jeg veldig lyst til å komme til finalen i Wien. Jeg tror likevel ikke jeg vil deppe noe særlig hvis det ikke skulle skje, sier den unge sangeren fra Stordal i Møre og Romsdal.

– Er du redd sangen din vil drukne i alt MGP-showet?

– Nei. Jeg ikke så lenge jeg opplever at jeg har full kontroll rundt fremføringen av min egen låt, sier Jenny Langlo.

– Jeg har aldri hatt sans for hylekoret fra «musikkpolitiet» som hevder MGPs melodiøse og kommersielle er pop er «feil». I Sverige har man helt fra ABBA slo igjennom i 1974, for øvrig ved å vinne Eurovision Song Contest med «Waterloo», akseptert at god pop-musikk kan være et tvers igjennom kommersielt produkt. Og at plateselskapene har lov å tjene penger på det, sier plateselskapssjef Larry Bringsjord.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utstillingsvindu

Tor Endresen vant på første forsøk i den norske MGP- finalen i Chateu Neuf i 1987 med «Hemmelig drøm». I år deltar han for tolvte gang, sammen med Elisabeth «Bettan» Andreassen, med «All Over The World». «Bettan vant sammen med Hanne Krogh Eurovision Song Contest i 1985 med «La det swinge». Til sammen har hun vunnet den norske og svenske finalen fire ganger.

– Blir dere aldri lei MGP, Tor Endresen?

– Nei, ler bergenseren.

– «Bettan» og jeg hadde en turné i fjor med en medley med 22 MGP-låter, og det var kjempegøy. Siden det er 65-årsjubileum for MGP, og 30 år siden Bobbysocks vant, fikk vi lyst til å delta sammen i år. Både fordi det gir oss skikkelig kick, men også fordi fordi låten vår handler om å utrydde fattigdom. Det er en del av vårt engasjement for Strømmestiftelsen, og fortjener et stort utstillingsvindu. Større utstillingsvindu enn Melodi Grand Pris skal du lete lenge etter.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur