Film

Kritikerne kåret «Blind» til fjorårets beste film

Bemerkelsesverdig, snedig, original, elegant, sanselig, ambisiøs og utfordrende er noen av superlativene norske filmkritikere brukte i sine anmeldelser av filmen.

Filmkritikerlagets rundt hundre medlemmer har stemt fram Eskil Vogts regidebut Blind som den beste av de 36 norske filmene som hadde premiere på kino i fjor.

Regissør Eskil Vogt takket kritikerne da han tok imot Filmkritikerprisen for 2014.

– Å få en pris av kritikerne betyr veldig mye, for de hjelper oss som ikke har stort markedsføringsbudsjett og som lager film i de smale kategoriene til å lettere få solgt filmene våre. Vi trenger kritikerne for å åpne disse filmene for publikum, sier Vogt til Vårt Land.

– Det er lett å si når du får gode kritikker selv?

– Hehe, ja. Jeg har egentlig et ambivalent forhold til kritikerne, som alle andre filmskapere. Jeg liker de ikke like godt når de skriver ting om filmene mine som jeg ikke er enig i. Nå har jeg vært ganske heldig så langt, men jeg sier kanskje noe annet hvis det snur, sier Vogt.

LES OGSÅ: Norsk film til Sundance filmfestival

Vunnet mange priser

Blind har allerede vunnet fire Amanda-statuetter og fem priser på filmfestivalen i Trondheim, i tillegg til priser både i Berlin og på Sundance-festivalen. Likevel er den sett av kun 11.000 på kino i Norge.

– Hva skal til for at publikum går og ser de smalere filmene?

– Når du kaller en film smal, har du allerede tapt. Jeg syns ikke filmer som Mot naturen og Det er meg du vil ha, er smale. De kommuniserer godt med det publikummet som går og ser dem. Folk syns det er gøy, det er mye humor og varme, sier Vogt.

«Årets vinner er en komedie som ikke kaller på krampelatter, men som allikevel er spekket med smart, frekk humor. Den er et samlivsdrama som ikke brøler om hvor vanskelig det er å leve sammen, men som tar konfliktene på kornet. Den er dessuten en psykologisk thriller som ikke er nifs, men leken, forunderlig og morsom, på en mørk måte», heter det i juryens begrunnelse.

– Det virker vanskeligere og vanskeligere å lage film i dag, med usikre distributører og en nølende filmpolitikk, sa Vogt i sin takketale.

Han sier at alle i bransjen nå venter på regjeringens filmmelding, som skal komme til sommeren.

– Veldig mange er veldig nervøse. Den lange ventetida har skapt en veldig negativ stemning i bransjen, men vi får håpe at det kommer en dristig melding fra kulturministeren.

LES OGSÅ: Færre filmar gir ikkje betre filmar

Fingeren på pulsen

I tillegg hedret filmkritikerne Andrea Bræin Hovig med prisen beste fagfunksjon, for hennes rolle som læreren som forelsker seg i sin 15-år gamle elev i filmen Det er meg du vil ha. Hedersprisen Budbringeren gikk til Anja Breien, som fyller 75 år i år, og har 40-årsjubileum for filmen Hustruer.

Margreth Olin, som delte ut prisene på vegne av Filmkritikerlaget, sa at vi nå må spørre Breien hvilken spillefilm hun vil lage, siden hun må være nestemann ut. Breien selv vil ikke svare direkte på det spørsmålet.

– Jeg har ikke gitt opp tanken på å lage Hustruer 4, men det er ikke sikkert det blir det første jeg gjør, sier Anja Breien til Vårt Land.

– Jeg har lyst til å fortsette å lage film, men jeg venter like mye på filmmeldingen som alle andre i bransjen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Aktuelle spillefilmer

Breien forteller at hun fikk ja fra Norsk film AS, som det het på den tida, etter å ha levert et 15 siders synopsis til Hustruer.

– Vi visste mye tidligere at vi kunne gjennomføre filmen enn det vi gjør i dag. Det åpnet mulighet til å lage spillefilmer med aktualitet. I dag er det stort sett overlatt til dokumentarsjangeren. Jeg ønsker meg flere spillefilmer som har fingeren på pulsen, og gjerne at unge mennesker slipper til for å lage slike filmer.

Breien solgte for øvrig Amanda-prisen hun fikk for Hustruer – ti år senere i 1986 hun til Svenska Filminstuttet for 7.000 kroner i protest mot den daværende filmpolitikken.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film