Kunst

Korsfester Jesus på flagget

I protest mot statskirken.

– Vi vil poengtere at kirken har en enormt stor plass i samfunnet, noe flagget gjenspeiler, og det synes vi er veldig merkelig, sier billedkunstner Ørjan Moen.

Korsfestelse. Fredag skal han, sammen med kunstnerkollegaene Atle Håland og Chris André Stranden, utføre en fem minutter lang performance-forestilling som ender i et fysisk bilde av det norske flagget med Jesus korsfestet oppå. Stuntet er en del av utstillingen Diverse diverse der nærmere hundre kunstnere den siste uken har stilt ut i Christianssands kunstforenings lokaler. Moen forteller at de skal bruke et levende menneske som skal være et uttrykk for en stereotyp Jesus.

– Personen skal, uten å bli skadet, henges opp på korset i det norske flagg slik at det blir et fysisk bilde, forteller han og legger til at det ikke skal bli noen spotting og vitsing etterpå.

– Hva ønsker dere å si?

Vi ønsker ikke å gjøre narr av Jesus eller de som har en kristen tro. Det er heller ikke nådeløs kritikk av kristendommen, men vi synes at det er en merkelig idé at et verdensbilde som kristendommen representerer skal være linket opp mot staten, sier han.

Nøytralt styresett. Moen mener at en stat bør være nøytral i styresettet, noe Norge med sin statskirkeordning ikke er.

– Alle er religiøse på sitt vis og har sitt verdensbilde. Det gjelder meg og. Men det betyr ikke at mitt verdensbilde skal bli statsreligion. Som prinsipp er det galt, sier han.

Moen sier videre at nordmenn er for kjapt ute med å kritisere muslimske land med et strengt prestestyre, og mener at noen av de samme prinsippene gjelder her i Norge.

– Fenomenet «statskirken» gjennomsyrer jo landet vårt. Det er ikke bra, sier han.

Bremsekloss. Moen mener at statskirken er samfunnets bremsekloss i fri tenking.

– Hvilke reaksjoner er dere på jakt etter?

– Vi ønsker i grunn ikke reaksjoner, men at folk blir bevisste på hvor mye makt statskirken har i samfunnet. Men igjen, dette er en liten del av utstillingen.

Han presiserer at bakgrunnen for prosjektet først og fremst er et ønske om kunstnersamarbeid og mulighet til å få et eget sted der kunstnere på tvers av grener skal kunne jobbe sammen.

– Folk som driver med idrett, musikk og teater har faste tilholdssteder i motsetning til visuelle kunstnere. Dette er noe vi ønsker å forandre på, sier han.

Skal provosere. Daglig og kunstnerisk leder i Christianssands kunstforening, Cecilie Nissen, beskriver utstillingen som en eksplosjon av forskjellige kunstuttrykk. Hun hadde ingen betenkeligheter med å la trioen få utfolde seg.

– Det er fint at kunst kan provosere litt, og det er gøy at noen tør å utfordre tabuer, sier hun om korsfestelses-performancen som skal skje fredag.

Nissen synes ikke fredagens planlagte stunt befinner seg i grenseland av hva man må tåle av kunstuttrykk.

– De skal jo kun rekonstruere korsfestelsen og har en mening bak det de gjør. Da får folk mene hva de vil, sier hun.

Hun synes mye av kunsten som stilles ut om dagen er preget av å være intellektuell og at for få tør å slippe seg løs.

– I Norge har vi ytringsfrihet og det ønsker vi å praktisere i våre kunstlokaler også, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst