Kultur

Klassiske scenedramaer er i vinden

Det mer enn 230 år gamle dramaet hadde premiere på Det Norske Teatret i går.

– Stykket handler om lengselen etter forandring; lengsel etter frihet og å kunne bestemme over sitt eget liv, sier regissør Jonas Corell Petersen.

Han mener Friedrich Schillers drama fra 1771 er svært aktuelt i dag, dessverre.

– Brede opprør og samfunnsomveltninger foregår mange steder, som i Ukraina og i flere arabiske land, påpeker han.

Klassikere. Ifølge regissøren blir Røvarane ofte satt opp i Schillers hjemland, Tyskland. Men de moderne forestillingene har i form beveget seg bort fra den tradisjonelle fortellingen. I 2010 satte Jonas Corell Petersen opp en annen tysk klassiker på Det Norske Teatret, Goethes Unge Werthers lidingar.

– Klassiske fortellinger er noe folk gjenkjenner og derfor lettere kan relatere seg til. Både språklig og tematisk har disse stykkene noe å si meg. De har hver for seg en kraft og en stemme som treffer umiddelbart og samtidig gir meg et annet perspektiv på eget liv, sier Petersen.

Meditativt. Han har mange jern i ilden om dagen med regiansvar for Salvatore Sciarrinos énakter Infinito nero, del av en ny musikkteaterforestilling på Operaen i Bjørvika med premiere til uken. Det er mezzosopran Hege Høisæter og Oslo Sinfonietta som inviterer til en forestilling med musikalsk lysning og ekstase, ifølge programmet. Ekstasene var det nonnen Maria Magdalena av Pazzi som opplevde for 400 år siden.

– Jeg opplever Infinito nero som et meditativt verk. Scenografiske grep med kontraster mellom lys og mørke og ikke minst musikken, skaper den intime atmosfæren som bidrar til å løfte oss ut av hverdagsrommet, kommenterer Jonas Corell Petersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur