Kirke

Kirke
 frykter ­gigantisk kunstverk

Fra en søyle på 43,5 meter får «Morten Viskum» god utsikt over Hokksund. Fellesrådet liker dårlig­ at søylen blir ti meter høyere enn ­tårnet til Haug kirke.

For ordens skyld: Kunstneren Morten Viskum skal ikke selv være oppå søylen som vil bli stående midt i en rundkjøring ved Sundmoen i Hokksund. En byste av ham i naturlig størrelse skal plasseres på toppen. Derfra skal «han» skue mot sandtaket til firmaet Loe Betongelementer som betaler for kunsten.

Mindre enn 300 meter unna ligger Haug kirke. Øvre Eiker kirkelige fellesråd liker ikke tanken på at kirken får slik visuell konkurranse i landskapet. Ifølge Eikerbladet har fellesrådet sendt brev der de ber Buskerud fylkeskommune og Tunsberg ­Bispedømme vurdere forslaget til kunst i rundkjøringen.

LES MER: 'Djervere tanker­ om kirkebygg'

Forstyrrende

Nina Sollie er leder av menighetsrådet og medlem av fellesrådet.

– Vi er opptatt av å ivareta kirkens interesser. Søylen vil komme­ ganske nærme kirkegården og vil kunne forstyrre freden der. Foreløpig er det ikke kommet inn noen søknad. Vi avventer den og muligheten til å uttale oss.

– Hva frykter dere?

– Haug kirke er en middelalderkirke, og dette blir tett på kirkegården. Vi synes det er synd om søylen skal dominere over kirken og kirketårnet. Den er planlagt drøyt ti meter høyere enn spiret. Det er noe med at kirken er kjær for oss. Vi ­ønsker ­ingen slik konkurranse, sier Sollie.

LES MER: Fem nye kirkebygg – fem suksesshistorier

Politikerne avgjør

Morten Viskum er vant med at kunsten­ hans lager overskrifter. Han har laget avstøpninger av seg selv som Jesus, han har malt med en død hånd, avbildet seg selv som Anders Behring Breivik og vendt ryggen til Mekka.

– Det er fint at alle får ha en mening om kunst i det offentlige rom. Til slutt så blir det politikerne som må avgjøre dette, sier Morten Viskum som gjerne vil at alle skal like søylen.

– Hva har du selv tenkt om at kirken ligger like i nærheten?

– For meg er stort sett alle kirkebygg vakre og fine. Også Haug kirke. Dette kunstneriske prosjektet er uavhengig av kirken. Det er et verk jeg kan stå for og som passer inn med bedriften som har den rundkjøringen.

Debatt er bra

Kommunens kultursjef Lidia Ivanova Myhre er glad for debatten.

– Hvis ikke dette skapte debatt, ville det bekymret meg. For meg er det avgjørende at alle blir hørt. Det er bare slik vi kan få løsningene frem, sier hun.

Forbilde 2015 heter kommunens prosjekt som går ut på å skape samspill mellom kultur og næringsliv. Kunst Omkring i Ring heter den delen av prosjektet som går ut på å reise kunst i rundkjøringer. Bedrifter får en rundkjøring av kommunen mot at de samarbeider med en kunstner om utsmykningen.

Den første kom i fjor med en spade på sokkel midt i en rundkjøring. Nylig ble rundkjøringsmonument nummer to «innviet». I løpet av året kan antallet være kommet opp i fire. Loe Betong lager betongrør som vanligvis blir liggende under bakken. I rundkjøringen der Europavei 134 møter riksvei 35, blir de stående høyt i været.

God PR

– Vi ser på det som en slags markedsføring, sier Lars Loe til Vårt Land.

Han ønsker ikke å kommentere prosjektet inngående, men til debatten om nærheten til kirken, sier han at kirker befinner seg i nærheten av høye bygg i de fleste byer. Viskum valgte å plassere seg selv på toppen av bysten i stedet for Loe.

– Bysten ser bort på sandtaket der sanden i rørene er hentet fra. Siden Lars Loe er en beskjeden mann, valgte jeg en byste av meg selv. Å sette seg selv så høyt oppe gjør man ikke ustraffet i Norge. Samtidig tenker jeg at det er noe veldig beskjedent over det. Det er en byste i forholdet 1:1. Fra veien kan du knapt se at det er en byste, langt mindre at det er meg, sier Viskum.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Storbyer

– Hva har du tenkt om at det forstyrrer rommet rundt kirken?

– Det vil kunne oppleves som et fremmedelement, men bare helt i starten. Det går veldig fort over. Søylen vil gli fort inn i helheten. Etter at den første kritikken kom, har jeg tenkt nærmere på det og ser at i samtlige storbyer er det monumenter og bygg som rager over kirkene.

– Men Hokksund er ingen storby?

– Nei, men det er et tidsspørsmål før det kommer andre høye bygg.

Pruting

Når søylen er så høy, er det fordi mannen på toppen skal kunne se over til sand­taket. Opprinnelig var den tenkt 62 meter høy. Vanskelige grunnforhold gjorde at den måtte reduseres til 43,5 meter. For å holde på siktlinjen må den minst være 30 ­meter høy.

– Betyr det at det er et prutningsmonn ned til 30 meter?

– Ja, for at ideen skal holde er det riktig, sier Viskum.

Nina Sollie påpeker at det ennå ikke foreligger noen søknad.

– Om den reduseres med ytterligere 10 meter ville den bli på høyde med kirken. Vi må diskutere dette når vi får det til uttalelse. Søylen er tenkt reist så tett på at vi får det til uttalelse ifølge plan- og bygningsloven. Jeg kan ikke forskuttere noen uttalelse, sier Sollie.

Bildekksøyle

Viskum har fått godkjent en søyle i samarbeid med firmaet Eik Motorshop. Det blir en 21 meter høy stabel med bildekk, med en 1930-modell Ford på toppen.

– Jeg har en tredje til vurdering, men den ønsker jeg ikke å si noe om før bedriften har sagt at de vil gå for den.

– Det unike er at det er bedriftene som betaler. Liker ikke de det går det ikke. Aldri vært borti en som har vært så lett å samarbeide med som Loe.

– Hva sier din søyle til de som befinner seg på gravlunden i nærheten?

– Jeg har en god magefølelse­ på at mange vil si at dette ble ganske fint til slutt, sier Viskum.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke