Kultur

Holder Flagstad-fest tross nazirykter

Hundre år etter debuten, må grumsete nazirykter vike plassen for en storslått feiring av Kirsten Flagstad.

Hun er av mange betraktet som verdens kanskje største sopran. Til neste år hedres Kirsten Flagstad med en stor, nasjonal fest.

– Hun er et norsk ikon og bør feires på samme måte som Holberg, Ibsen, Grieg og Munch. Kirsten Flagstad troner i fremste rekke i kunstverdens formel 1, sier tidligere operasjef Bjørn Simensen, som nå leder Flagstadfestivalen.

Han plasserer Flagstad som et referanseeksempel på linje med Björling, Caruso, Pavarotti og Domingo. I dag er det mange som ikke vet hvor stor hun faktisk var. Bak sangerinnens valg av ektemake, ligger mye av grunnen til at hun har havnet i glemmeboken hos mange, ifølge Simensen.

– Flagstads andre ektemann, Henry Johansen, var NS-medlem en periode. Dessverre ble hun tatt litt med i dragsuget, som den lojale hustru hun var. At Kirsten Flagstad ikke var noen medspiller i det selskapet, er siden blitt fastslått av vår fremste autoritet på området, Kjakan Sønsteby, presiserer Simensen.

Opera-markering. Flagstadfestivalen med forankring i den klassiske vokalmusikken, avholdes i sangerinnens fødeby, Hamar, i midten av juni. I 2013 blir det derimot ekstravagant feiring over hele landet. Selve åpningen av Flagstad-året skjer 18. april i publikumsfoajeen på Nationaltheatret. Da er det 100 år siden hun 18 år gammel debuterte som sopran på Nationaltheatret, i rollen som Nuri i «Tiefland» av Eugen d`Albert. Blant de øvrige brikkene som har falt på plass foran feiringen, er stjernemøte med Plácido Domingo. Det skjer under den nasjonale hovedmarkeringen i Den Norske Opera 13. juni neste år, med operaens orkester og dirigent John Helmer Fiore.

Første kvinne. – Etter festkonserten vil det bli utdelt en ny, internasjonal minnepris i Flagstads navn, forteller Simensen.

Etableringen av Flagstad-prisen pålydende 2, 5 millioner kroner, er på linje med de årlige prisene knyttet til navn som Holberg, Ibsen og Abel. Blant de nasjonale ikonene som har fått en minnepris, er Kirsten Flagstad den første utøver og den første kvinne.

– Noe av hensikten med dette jubileet er å vise at Flagstad hadde et enormt repertoar. Mange forbinder henne utelukkende med Wagner og «Påskemorgen slukker sorgen». Men hun gjorde 80 roller og var like hjemme i operetten som i operaen, påpeker festivallederen.

Stjernebesøk. En stor friluftskonsert på Domkirkeodden på Hamar er nå under planlegging. Den skal avslutte Flagstadfestivalen, med det som kan krype og gå av nasjonale og internasjonale storheter.

– Det er for tidlig å gå ut med noen navn, men vi har lagt lista høyt, lover Simensen.

Med 14 biografier i kjølvannet av sitt liv, er Flagstad blant de norske personlighetene det har blitt skrevet flest bøker om. I jubileumsåret supplerer Operaforlaget bunken med et verk som tar for seg alle hennes roller. En vandreutstilling med start på Nasjonalbiblioteket hører også med til planene. Jubileet kulminerer i åpningen av Hamars nye kulturhus mot slutten av året. Forslag om at kulturhuset skal hete Kirsten Flagstads hus, ligger nå inne til vurdering hos kommunen.

LES ØVRIGE FLAGSTAD-SAKER: «EN SVERTEKAMPANJE», «SKJEV FORDELING AV OPERAARVEN», «SANG I SANDALER» I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VÅRT LAND.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur