Kultur

Har dårlige erfaringer med islamsk styre

Sikkerhetstiltak kan hemme karikaturutstillinger, men Mohammad Mostafei vet hva det er viktig å kjempe for.

Arrangørene vil gjennom utstillingen I am Charlie i Drammen fredag vise at ytringsfriheten ikke kan knekkes med våpen. De har fått inn 700 karikaturtegninger fra 55 land.

Mohammad Mostafaei, leder for Universal Tolerance Organization som står bak, er advokat og jobbet i Iran frem til han kom til Norge som flyktning i 2010. Han opplevde revolusjonen i 1979 og vanskelighetene med å stå opp for menneskerettighetene i perioden etter.

– Mange påpeker at det foregår en økende radikalisering, særlig blant unge muslimer. Er du redd for utviklingen?

– Ja, fordi jeg selv har veldig dårlige erfaringer fra Iran. Iran var et godt og fritt samfunn, men etter at de religiøse lederne tok over i 1979 endret alt seg. Jeg jobbet med saker nært knyttet til menneskerettigheter, der det også var snakk om dødsstraff og steining. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å få gjennomslag for grunnleggende menneskerettigheter under et islamsk styre, forteller Mostafaei.

LES MER: Karikaturutstilling blir kortere

Begrenser

Økt terrorberedskap gjør at politi og PST setter inn tiltak i forbindelse med karikaturutstillinger i Norge. Dette gjør ytringene mindre tilgjengelige for publikum.

• Karikaturutstillingen I am Charlie i Drammens teater er kortet ned fra to dager til seks timer og bevoktes av væpnet politi.

• Utstillingen Hurra for ytringsfriheten på Høyskolen i Oslo og Akershus ble omplassert til et bortgjemt og låsbart lokale.

Blant de innsendte bidrag­ene til utstillingen I am Charlie var det også tegninger av ­Muhammed, men ingen av dem er blant de 100 utvalgte som blir vist på utstillingen.

– Vi er glade for den store ­responsen blant tegnere verden over, det viser at de som gruppe vil si et bestemt nei til terror – og vil kjempe for ytringsfriheten, sier Mostafaei.

Religionskritikk

– Mange av tegningene er religionskritiske og handler også om terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Pennen som symbol er et flittig brukt motiv. Tegningene­ av Profeten er ikke utelatt av sikkerhetsmessige vurderinger. Begrunnelsen er respekt for religionen, og juryens rent kunstneriske begrunnelser. Når politiet vurderer sikkerheten under utstillingen, har vi full respekt for de tiltakene de finner nødvendige. Men vi kan ikke la oss stoppe i vår kamp for menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier Mostafaei.

Han tar sterk avstand fra det mulla Krekar uttalte i intervju med NRK onsdag.

– Krekar sier at de som tegner Muhammed må dø. Det finnes ikke en eneste setning i Koranen som støtter det standpunktet, sier Mohammad Mostafaei.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sikkerhet

Fungerende stasjonssjef Stein Olav Bredli ved Drammen politistasjon forteller om omfattende sikkerhetstiltak rundt utstillingen i Drammens teater.

– Det er få arrangementer som krever et så høyt sikkerhetsnivå som det vi iverksetter her. Vi har vurdert tiltakene i samråd med PST som vurderer arrangementet opp mot det generelle trusselbildet, som generelt har vært hevet den siste tiden. Avgjørelsen om åpningstider ligger hos arrangørene og teateret, men vi legger ikke skjul på at komprimeringen ned til seks timer gjør det enklere for oss å håndtere sikkerheten, sier Bredli.

Karikaturutstillingen Hurra for ytringsfriheten har vært vist flere steder i landet, sist på Høyskolen i Oslo og Akershus. Professor Elisabeth Eide åpnet utstillingen, som nestleder i norske PEN. Hun ble skuffet over at utstillingen ble lukket inne i et låsbart rom fremfor å bli vist i selve biblioteket, slik at færre fikk oppleve den.

– Det var veldig skuffende fordi den etter flyttingen ble mindre tilgjengelig for publikum. Jeg fikk vite at plasseringen skjedde av sikkerhetsmessige årsaker. Folk er redde og vil ikke ta risiko. I en slik ­situasjon må man løse de sikkerhetsmessige problemene på en måte som ikke reduserer folks muligheter til å oppleve utstillinger som dette.

– For meg er det viktig å ­registrere at ingen har angrepet eller kritisert disse utstillingene, hverken muslimske ledere eller andre. Det er veldig synd hvis dette blir normen for adgangsbegrensning rundt slike utstillinger. Det har sin pris å bøye seg for pålagte sikkerhetstiltak, den verste konsekvensen er at publikums tilgang til viktige ytringer blir begrenset, mener Eide.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur