Kultur

Freddy ble lykkelig som ukjent

Helten i Marvin Hallerakers nye bildebok er totaltatovert. Denne boka er nok et eksempel på at Norge er langt framme på bildebokfronten.

Folk stimler rundt helten i Marvin Hallerakers nye bok, og dyrker den flotte kroppen hans. Damene frir og svimer av, og han må stadig la seg fotografere ved siden av fansen. Kort sagt, han er skikkelig superkjendis.

Ja ikke nok med det, en vakker dag kommer en kunstsamler med enda en tolkning: «Kroppen din er et kunstverk som tilhører hele menneskeheten», sier han, og tilbyr å kjøpe Freddy for en svimlende pengesum. Slik havner han i et bombesikkert hvelv sammen med verdenskjente kunstverk.

Ellevilt. Historien til Halleraker er ellevilt usannsynlig. Men midt i galskapen som kaller på gapskratten, er den også en skarp samtidskritikk. Litt av hvert får sine funksjoner belyst fra uvant kant her, enten det er kjendis- eller kunsthysteriet, tatoveringsiveren eller ting man er hekta på. Frihet og hva det mon være, ligger også under.

Nok å fundere på er det altså i denne andre bildeboka fra den erfarne tegneren, som hadde suksess med sin første bok Høyt over husene (Mangschou 2007). Freddy er allerede solgt til Danmark og Tyskland.

Leker. Halleraker dyrker sitt bildespråk som er preget av klare, rolige flater i duse farger. Streken er karikaturaktig, og han leker med henvisninger til kjente motiver, som Munchs Skrik, egyptiske figurer, og sjablongen av amerikanske Onkel Sam. Her er rikelig med allegorier å huke tak i og more seg over, for mor eller far som leser denne boka. Barnet på fanget vil sikkert også ha utbytte av boka på sitt nivå. Blikket søker hva det vil, og hjernen tolker i vei etter beste evne. Og en felles leseopplevelse blir det jo uansett.

Støtte. Denne bildeboka er nok et eksempel på at Norge er langt framme på bildebokfronten. Takket være gode støtteordninger har forlag mulighet til å utfordre kunstnere til å lage bildebøker, som kan være gode alternativer i mylderet av sjablongpregede, glorete utgivelser, som nok kan fange øyet i farten, men som ofte har lite å by på i lengden.

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur