Bøker

Fire debutanter blant litteraturprisvinnere

– Det er veldig stort å vinne, sier Liv Marit Weberg, som debuterte som forfatter i fjor. I dag vant hun Kulturdepartementets litteraturpris.

– Det har ikke gått helt opp for meg ennå, sier Liv Marit Weberg.

Mandag vant 26-åringen litteraturprisen for barne- og ungdomslitteratur som deles ut i regi av Kulturdepartementet, for sin roman Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til.

Kanskje litt ironisk at hun plutselig får masse oppmerksomhet.

– Jeg merker at jeg er litt dårlig til å takle det, men det er hyggelig med oppmerksomhet, så lenge det er for boka, sier Weberg.

Fire debutanter

Liv Marit Weberg er en av fire debutanter som vinner pris under årets utdeling. To av dem har vært Webergs klassekamerater på Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning. Den fjerde er utdanna ved Kunsthøgskolen.

– Å få den hjelpen og veiledningen jeg har fått på Barnebokinstituttet har betydd mye for meg. Det er kanskje et tegn på at utdanning gjør at det er lettere å lykkes på første forsøk, sier Weberg.

– Hva har du lært på Norsk barnebokinstitutt som har vært viktig for deg?

– Det er ikke at vi lærer noe konkret, men heller at vi har så mange forskjellige lesere, og blant annet må lese for høyt for hverandre etter å ha skrevet i fem minutter. Du blir vant til å få kritikk og må forandre på manuset hele tiden. Det er nok det viktigste, sier Weberg.

Skriver for unge voksne

«Juryen har med rødmende ansikter og med stigende engstelse og spenning lest denne mest av alt morsomme og underfundige teksten som er så kort, men som likevel sier så mye,» heter det i begrunnelsen.

– Jeg bestemte meg for å skrive for ungdom da jeg søkte forfatterutdanninga. Målet var å skrive ungdomslitteratur for litt eldre ungdommer, noe jeg selv ville kjent meg igjen i da jeg gikk på videregående, forteller Weberg.

På engelsk kalles dette segmentet for «young adult», mens i Norge operer vi stort sett med kategorien ungdomslitteratur.

– Bøker for unge voksne er kanskje en hylle som mangler i norske bokhandlere, sier Weberg.

– Hva er forskjellen på ung voksen og bare voksen?

– Det er vel ikke så stor forskjell, annet enn at karakterene ofte er unge. Da kan ungdom lettere kjenne seg igjen i dem. Men mange voksenbøker kan også handle om unge voksne, så det er vanskelig å skille mellom dem.

Nå jobber Weberg med sin andre bok.

– Jeg håper å bli ferdig med den snart. Denne prisen gir et ekstra press, men håper at jeg klarer det.

LES OGSÅ: Harry Potter har ødelagt for barnelitteraturen

Høyt nivå

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur ble delt ut på Nasjonalbiblioteket av Bjørgulv Vinje Borgundvaag, som er statssekretær i Kulturdepartementet.

Seks debutanter var nominert, og fire av dem står igjen som prisvinnere.

– Det er gledelig at det er så høyt nivå. Det står bra til med mye av norsk barnelitteratur, det er variasjon i teksttyper og temavalg, sier juryen, som er nedsatt av Norsk barnebokinstitutt, i sin kommentar til bokåret.

De trekker fram dystopiene som en tydelig trend, i tillegg til at fantasy- og fabellitteraturen søker seg mot hjemlige trakter med tusser og trolll.

Men juryen er også bekymret.

– Med noen få, hederlige unntak er norsk litteratur for barn og ungdom fremdeles hvit og monokulturell. Det er få bøker som oversettes til nynorsk, og det er bekymringsfullt. I tillegg kommer det ut en forsvinnende liten mengde lyrikk for barn og unge, sier de.

LES KULTURAVDELINGAS KÅRING: Dette er de beste bøkene 2014

Flere debutanter

Debutantprisen gikk til Lise Forfang Grimnes for hennes roman Kaoshjerte. Det er en fantasyfortelling om huldra.

«En velskrevet, spennende og ikke minst original fortelling med mytologisk forankring,» ifølge juryens begrunnelse.

Billedkunstner Eli Hovdenak vinner bildebokprisen for Øya. Det er hennes bildebokdebut.

«Øya er en genuin bildebok der teksten er sparsom. Glede, humor og spenning i store, fantasifulle oppslag fører fortellingen lenger enn teksten tar oss og trygt tilbake igjen,» skriver juryen i sin begrunnelse.

Tegneserieprisen gikk til Xue Ting Yang for tegneserieromanen Et annet sted. Yang er utdanna ved Kunsthøgskolen i Oslo, og serien er personlig og handler om å være revet mellom to kulturer. En vakker og poetisk bok, mener juryen.

«Både strek og formspråk i boka er sterkt preget av forfatterens kinesiske opphav, med lette elegante tusjtegninger og en klar referanse til kinesisk akvarell,» sier de i sin begrunnelse.

Prøysen-bok beste fagbok

Illustrasjonsprisen gikk til Anna Fiske for hennes samlede bidrag til illustrert litteratur for barn og unge i 2014. Hun ga ut seks bøker i fjor, tre var egne utgivelser.

«I Anna Fiskes bøker er alt nøye gjennomtenkt ned til den minste detalj, både i de bøkene hun skriver selv og der hun illustrerer andres tekster. I hennes tegninger inkluderes leseren i en leken verden der ingen er perfekte, men der alle har et egenverd.»

Stein Erik Lunde (forf.) og Ragnar Aalbu (ill.) fikk fagbokprisen for Dra krakken bortåt glaset. Ei bok om Alf Prøysen, mens Tiril Broch Aakre fikk oversetterprisen for sin oversettelse fra amerikansk-engelsk av Allen Zadoffs Boy Nobody.

«Denne utgivelsen viser hvor vellykket det kan bli når man finner fram til de gode bøkene og lar de gode oversetterne ta jobben,» mener juryen.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker