Kultur

Det glemte geniet

Benedict Cumberbatch bærer Morten Tyldums Hollywood-debut The Imitation Game i rollen som den eksentriske matematikeren Alan Turing.

ANMELDELSE

Klarer britene å knekke kodene til nazistenes Enigma-maskin, kommer de til å vinne krigen. Derfor ansetter det britiske forsvaret en gjeng med superhjerner som skal dechiffrere de krypterte meldingene nazistene sender helt åpent. Blant dem er Alan Turing (Benedict Cumberbatch), en lynende skarp matematiker totalt blottet for sosial intelligens. Problemet er bare at kodene skifter hver dag, og den hemmelige gruppa dermed må begynne fra bunn av en gang i døgnet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Alan Turings innsats under 2. verdenskrig har ikke blitt kjent for allmennheten før i nyere tid. Turings arbeid la også grunnlaget for det som har blitt den moderne datamaskinen, men etter å ha blitt dømt for homofili i 1952, ble han glemt. The Imitation Game er fortellingen om hvor utfordrende det kan være å skille seg ut. Ikke først og fremst som homofil på en tid da det var ulovlig, men heller hva det koster å ha høy intelligens, men lite empati.

Eksentrisk

For Turing skjønner ikke humor og vil helst slippe å forholde seg til de han jobber sammen med fordi de sinker ham i arbeidet. Sjefen hans, kommandør Denniston (Charles Dance), har ikke tro på at den motstridige matematikeren skal klare oppdraget, men Turing sender brev direkte til Churchill når Denniston nekter å finansiere maskinen han skal bygge for å knekke krypteringen.

Alan Turing utlyser dermed en konkurranse der de som løser et kryssord på under ti minutter, kan ta kontakt med avisa for en spennende jobbmulighet. Når det dukker opp en kvinne blant de innkalte kryssordløserne, blir hun forsøkt avvist i døra, men det viser seg at Joan Clarke (Keira Knightley) er den skarpeste av dem alle. Hun blir viktig i arbeidet med å knekke koden, og ikke minst en brekkstang mellom Turing og kollegaene. Hun og Turing får et nært vennskap, selv om han ikke er interessert i noe romantisk forhold. Turing er derimot mest menneskelig i tilbakeblikkene til tida på kostskole, da han forelsket seg i kameraten Christopher.

Golden Globe-nominert

Etter suksessen med den norske spenningsfilmen Hodejegerne ble Morten Tyldum tilsendt flere manus fra den amerikanske filmbransjen. Han valgte The Imitation Game, og bekrefter med denne filmen at han behersker det amerikanske filmspråket til det fulle. Dette er en velsmurt spenningsfilm helt etter boka.

Det er ikke så overraskende at The Imitation Game er nominert til fem Golden Globe-priser. Det hviskes allerede om mulige Oscar-sjanser. Morten Tyldum har nemlig fått Harvey Weinstein til å promotere filmen i USA. Weinstein er beryktet for sin evne til å få filmer til å vinne Oscar, og hjalp blant annet Kon-Tiki til å bli nominert til den prestisjetunge filmprisen.

Bærer filmen

Det kan ikke gå galt med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Han tar virkelig lerretet med sine rolletolkninger, og bærer The Imitation Game som den eksentriske Alan Turing. Uten ham hadde ikke filmen vært halvparten så interessant.

For en krigsfilm om kode- knekking er kanskje ikke det mest spennende utgangspunktet. Så er heller ikke The Imitation Game en tradisjonell krigsfilm, men heller et portrett av et glemt geni. Tyldum lykkes likevel med å holde en nerve gjennom store deler av filmen.

Hyllest

Alan Turings liv ender tragisk, men blir ikke nevnt som annet enn en tekstplakat i filmen. Etter å ha blitt dømt for homofili, går Turing med på kjemisk kastrering i stedet for fengsel, for å kunne fortsette arbeidet sitt. Etter et år på østrogenbehandling tar Turing sitt eget liv ved å spise et eple satt inn med cyanid. Moren hans mente det var et uhell, mens andre påstår at han var inspirert av en scene fra yndlingsfilmen sin, Snøhvit og de syv dvergene. Det ryktes at det halvspiste eplet i logoen til Apple er en hyllest til Alan Turings arbeid.

Alan Turing ble offisielt benådet og fikk oppreising av dronning Elisabeth i fjor. Denne filmen er en verdig hyllest til hans uvurderlige innsats under krigen.

Les også anmeldelsene av andre julefilmer:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur