Kultur

Borgerlige går mot nynorsk Grunnlov

– Politisk stusselig, mener lederen for Nynorsk Kultursentrum.

Om en uke avgjør Stortinget om vi skal få en offisiell versjon av Grunnloven på nynorsk. I går leverte Kontroll- og konstitusjonskomiteen sin innstilling. Og slik det nå ser ut, er det lite som tyder på at det blir flertall for en nynorsk versjon av Grunnloven til 200-årsjubileet.

Leder for Noregs Mållag Marit Aakre Tennø er skuffet over at det ikke ser ut til å bli flertall for en nynorskversjon.

– Vi trodde dette skulle være langt mer selvfølgelig enn noen altså mener. Vi mener det er helt opplagt at Grunnloven nå også bør komme på nynorsk, som en bekreftelse på at våre to skriftspråk faktisk er sidestilt, sier Tennø.

Det er de borgerlige partiene som går inn for at språket i Grunnloven skal forbli som det er i dag. NTB meldte dette mens komiteens møte pågikk i går ettermiddag. Det innebærer altså at det ikke blir vedtatt en versjon på nynorsk.

– Vi er selvfølgelig skuffet over Krf. De har tidligere vært opptatt av nynorsk, så det er vanskelig å forstå at de ikke vil modernisere. Bibelen kan moderniseres, slik at folk forstår den, men altså ikke Grunnloven, sier Tennø.

Stusselig. På Ivar Aasens hjemsted, Hovdebygda på Sunnmøre, ligger nå Nynorsk Kultursentrum. Senterets direktør Ottar Grepstad er svært kritisk til de borgerlige politikerne.

– Dette er politisk stusselig. Jeg håper disse politikerne har bedre greie på veiutbygging enn de har på språk. For det finnes ingen språklige argumenter mot en modernisering og en nynorskversjon, sier Grepstad, og fortsetter:

– De har laget seg argumenter som ikke holder. De juridiske argumentene er langt ute på siden. Det er ikke noe problem å modernisere og sidestille målformene, sier Grepstad.

Klarhet. Hans Petter Grøvan er KrF sin representant til Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han mener det viktigste i denne saken er å unngå tvetydighet i Grunnloven.

– Vi er kjent med innvendingene. Det er ikke slik at vi er mot nynorsk, men vi er opptatt av at vi ikke skal legge inn fortolkningsproblemer gjennom en modernisering, eller gjennom å vedta flere versjoner, sier Grøvan.

Han avviser heller ikke at det kan forhandles videre om kompromisser fram mot avstemmingen 6. mai.

– Vi har nå bestemt oss for hva som er vårt utgangspunkt, men jeg går ut fra at det blir forhandlinger også etter at komiteen har avgitt sin innstilling, sier Grøvan.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur