Kultur

‘Beordret’ til Norge for sang

– Like naturlig å bli sendt hit for å forkynne, som å jage bort kvegtyver, mener offiser Maksera. Se video.

Utenfor operabygget i Oslo brer en dyp brumming om seg. Iført mørke kapper med glinsende pryd, stemmer koret SKRUK i en slags negro spiritual. Per Oddvar «Prots» Hildre spankulerer rundt, veiver med armene 
og roper ut ordrer.

Oppvisningen er første møtet mellom SKRUK og det gassiske militærkoret LOVA. Det musikalske samarbeidet mellom korene skjer i forbindelse med sommerfesten og generalforsamlingen til Det Norske Misjonsselskap (NMS). Foreløpig glimrer gasserne med sitt fravær.

Gospelsang. Plutselig rettes kameralinsene fra de tilstrømmende turistene i en annen retning. Uvanlige farkoster seiler inn mot operaen.

Snart høres lyden av sang, energiske rytmer og høye tilrop som vokser seg stadig sterkere. Over marmordekket på Operabygningen kommer en gruppe afrikanske kvinner og menn i uniform halvt dansende, halv løpende mot folkemengden.

Snart ljomer felles gospelsang fra de kappekledte og de uniformerte over bygningen. Revora Jean Maksera, offiser og dirigent i LOVA, synes de har blitt veldig godt mottatt.

I land. Hos de gassiske soldatene er geværer er byttet ut med bongotrommer, horn av konkylie og padleårer. De har kommet sjøveien med tradisjonelle gassiske båter og gått i land i Oslo. Maksera forteller at de norske misjonærene kom med seilskuta «Elieser» i 1882 til Tulear, hvor LOVA-medlemmene kommer fra. Gasserne ble kjent med det kristne livet gjennom norske misjonærer, forteller han.

Gir tilbake. – Da misjonærene kom, var det som sola gikk opp for vårt åndelige liv. Vi kommer for å gi tilbake det budskapet vi først fikk høre fra forfedrene deres og for å oppfordre dere til å gå i kirken og leve det kristne livet.

Maksera mener det er naturlig at det militære koret forkynner evangeliet.

– Det er et oppdrag på lik linje med andre militære oppdrag å reise hit til Norge og fortelle om det vi tror på.

Offiseren sier det gassiske militæret er opptatt av både kroppslig, intellektuell og åndelige oppdragelse.

– Derfor er det like naturlig å bli sendt hit for å forkynne, som det er å bli sendt på oppdrag for å jage bort kvegtyver, mener han.

Populært kor. Ifølge dirigenten er det populært å bli med i det militære koret. Soldatene får fri fra andre oppgaver for å øve og opptre med koret innenfor arbeidstiden.

– Det er mange som har lyst til å være med. Men forsvarsdepartementet har bestemt at vi ikke får lov til å være flere enn 16, så det ikke blir for mange som drar på turer, sier han.

Den gassiske dirigenten gleder seg til å opptre med SKRUK. Selv om de to korene låter ganske forskjellig, tror han resultatet vil bli bra når de skal opptre sammen.

– De er et profesjonelt kor der de er kjempeflinke og har lang erfaring. Vi kommer fra forskjellige kulturer, men «Prots» har mye erfaring med å sette sammen ulike kulturelle uttrykk. Så for oss er dette stort og gøy å få være med på, sier han.

Også SKRUKS dirigent Per Oddvar «Prots» Hildre synes dette er et givende samarbeid.

Målsetting. – Hva har SKRUK og et gassisk militærkor til felles?

– Vi liker å synge og har ganske lik målsetning. Vi ønsker begge å formidle det kristne budskapet.

«Prots» betegner seg selv som en «passelig lat kristen» og sier at møtet med gasserne gir en type energi som kommer veldig godt med.

– Kanskje ikke så mye for selve troen, men for mitt liv. De hjelper meg med å gjenoppdage energi, glede og årsaker for takknemlighet. De forkynner frimodig om Gud på en naturlig måte, mener den erfarne dirigenten.

LOVA har tidligere vært i Norge to ganger. I 2004 spilte koret inn en CD med Kirkelig kulturverksted. Anders Rønningen, som er komponist og tidligere Madagaskar-misjonær, har vært pådriver for samarbeidet mellom korene.

Fikk støtte. – I forbindelse med Det Norske Misjonsselskaps generalforsamling ble det snakk om å invitere gjester fra et av misjonslandene. Da foreslo jeg å invitere LOVA, og det forslaget fikk støtte fra andre.

Også i 2012 gjestet de uniformerte sangerne Norge. Da bidro de til fremføringen av verket Guds drøm, som Ole Paus og Rønningen har skrevet sammen. Det er dette verket som skal gjenoppføres i Oslo domkirke på to konserter torsdag kveld. Der bidrar militærkoret med gassisk sang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur