Kultur

Beholder Høyblokka: – Pengene var ikke viktigst

Regjeringen vil rive mye, men Høyblokka blir stående.

– Jeg forstår at mange er spesielt opptatt av Høyblokka. Men det nye regjeringskvartalet er også veldig mye mer. Vi har vært opptatt av at det ligger i hjertet av Oslo. Derfor skal det ikke være en borg, men et åpent og inviterende regjeringskvartal, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Han presenterte i går planene sammen med statsminister Erna Solberg (H). Regjeringen har valgt hovedmodellen som kalles «konsept Øst».

– Vi vil bevare Høyblokkas forside, plassen foran, og tar sikte på å bevare den integrerte kunsten i Høyblokka. Samtidig åpner vi for tilbygg eller utvidelser av Høyblokka og høyere bygg bak den, sier Solberg.

– Hva gjør det med Høyblokkas symbolverdi, når den ikke lenger skal ligge fritt?

– Vi har ikke detaljplanlagt hvordan dette skal bli. Nå er poenget å skape åpning både for å bevare og å skape et funksjonelt kontorbygg. Vi går inn i en spennende diskusjon og idefase, hvor ulike miljøer kan komme med sine forslag. Men nå har vi lagt noen steiner fast, og en av dem er at Høyblokka bevares, sier Sanner.

Vil ta ti år. Regjeringen legger opp til at Stortinget kan behandle saken i 2019. Nytt regjeringskvartal kan stå ferdig i 2023-2025.

– Skal vi virkelig skrive 2023 før noe kan tas i bruk?

– Det holder vi også åpent, og vi må vurdere om det kan flyttes inn gradvis. Men dette er beslutninger som må tas på et senere tidspunkt, sier Sanner.

Solberg understreker at tre bygg skal rives og et stort kvartal skal bygges ut.

– Det er mye som skal bygges, og det tar faktisk tid å gjennomføre store byggeprosjekter. Og så skal det være god sikkerhet rundt dette også. Men det er ikke bestemt om noe skal bygges raskere, eller om alt skal være klart til 2023. Det er mulig å tenke seg at noe blir utbygd etappevis og hurtigere, sier hun.

– Hvor viktig har innspill fra pårørende og de som jobbet her vært?

– De har vært involvert, men det er viktig å si at de ikke har gitt noe entydig signal. Noen sier de ønsker riving, mens andre gjerne ser at Høyblokka blir bevart. Vi skal ta hensyn til den enkelte, når vi i framtiden skal beslutte hvor de skal jobbe, forteller Erna Solberg.

Åpne Akersgata. – Rapportene har overbydd hverandre i å estimere hvor dyrt det blir å bevare bygget?

– Det er ikke pengene som er det viktigste, men funksjonalitet, sikkerhet og de verdiene Regjeringskvartalet skal symbolisere. Så har det vært viktig for oss at Oslo kommune har ønsket at Akersgata skal kunne åpnes for trafikk igjen. Det har betydd at vi må bygge mer i den andre retningen, på grunn av sikkerheten rundt byggene.

– Er du åpen for å få bygget tilbake til slik det opprinnelig var, uten påbygget på toppen?

– ­Nei. Fordi det ble bygget på som en del av moderniseringsprosessen vi har hatt i Norge. Den største verdien i bygget er at det var et terrorangrep mot det. Og da hadde det også de påbygde etasjene. Det er ikke arkitektens modell vi er opptatt av, men bygget slik det stod 22. juli, sier statsministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur