Kultur

Barna tente Landskappleiken

For første gang er Landskappleiken i Seljord, bygda der barna står i kø for folkemusikk.

Onsdag kveld åpnet Landskappleiken 2011 på Dyrskuplassen i Seljord i striregn med 1.300 begeistrede tilskuere. For den vesle bygda med 2.900 innbyggere er det å ta imot titusentalls mennesker noe de kan. Når Dyrskun går av stabelen i september venter de 70.000 gjester.

Se bildene: Barna med på leiken

Fargerikt. 1.280 utøvere er påmeldt til tevlingene som startet onsdag, og der Kongepokalen deles ut søndag i hardingfeleklassen. Åpningskonserten onsdag kveld ble en fargerik mønstring av det rike miljøet som har vokst fram de siste årene blant bygdas barn og unge. Seljord Juniorspelemannslag fremførte bestillingsverket «Vek meg!» av Klaus Sandvik sammen med skolekorpsene i Seljord og Flatdal.

Deretter fargela Tusseleiken danse- og kvedargrupper kvelden med fremføringen av Aslaug Vaas stor dikt «Telemarkin». Hæge Manheim har gjort en danseforestilling av verket, og hun hadde selv en sammenbindende solorolle. 40–50 barn og unge deltok i forestillingen i fargerike drakter.

Folkemusikktrioen Glima stod for tonefølge. Der spiller Torunn Raftevold Rue, som også er sekretær i den arrangementskomiteen og har vært en av de drivende kreftene bak den kraftige veksten innen folkemusikk i Seljord. Hun er musikalsk leder i Seljord Spelemannslag.

God rekruettering. – Det skulle vært interessant å undersøke hvorfor interessen er så stor. Er det fordi de har gode forbilder? Er det en Frikar-effekt i dette? Vi vet ikke. Det vi vet er at det ligger mange års bevisst rekrutteringarbeid bak, sier Raftevold Rue.

Hun er kjent som en av Honndalstausene som fornyet folkemusikken på 90-tallet og er selv innflytter i bygda. Spelemannslaget i Seljord ble startet så sent som i 1992. I disse traktene er det solospillet som har dominert. Fra 1999 har bygda arrangert en uhøytidelig sjokoladekappleik for barna. Da det oppstod venteliste på hardingfele, løste kulturskolerektor Ragnhild Knudsen problemet med å innføre gruppespill i undervisningen.

– At vi har 60 barn med i Tusseleiken er svært bra i ei så lita bygd. Husk vi har også korps, 4H, idrettslag med håndball og fotball som andre steder, sier Raftevold Rue.

I bølgedaler. Nå tror hun Landskappleiken vil bidra til ytterligere interesse for folkemusikken i bygda. Spelemannslaget teller 45 medlemmer. I dugnadsgjengen under Landskappleiken er det med mellom fire og fem hundre.

– For ti år siden var det sterkt miljø i Bø og i Vinje. Det går i bølgedaler avhengig av lærekrefter og miljø. Det skal sies at vi også rekrutterer fra andre nabokommunene Kvitseid og Hjartdal til barneleikarringen, tilføyer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur