Kultur

Armstrong: Jeg beklager

Innrømmet doping – beklager at sykkelsporten skades. Se video.

Den tidligere syklisten Lance Armstrong innrømmet i et intervju med Oprah Winfrey natt til fredag norsk tid, misbruk av så vel bloddoping, EPO som flere andre forbudte stoffer i sin aktive karriere.

Intervjuet ble tatt opp mandag på et hotell i Armstrongs hjemby, Austin i delstaten Texas. Intervjuet ble det vist verden over.

SE VIDEO: Lance Armstrongs innrømmelser

Fra intervjuet:

– Har du misbrukt doping som aktiv?

– Ja.

– Var EPO blant stoffene du misbrukte?

– Ja.

– Har du benyttet deg av bloddoping (blodoverføringer)?

– Ja.

– Har du misbrukt andre stoffer?

– Ja.

– Brukte du dopingmidler for å vinne Tour de France sju ganger?

– Ja.

– Var det mulig å vinne Tour de France i din tid uten misbruk av dopingmidler?

– Slik jeg ser det: Nei, svarte Lance Armstrong.

Han avviser å ha misbrukt doping i comebacket i 2009 og 2010.

– Nei, absolutt ikke.

– Verre i Øst-Tyskland. Dopingveldet i Øst-Tyskland på 1970- og 1980-tallet var verre enn det sofistikerte og profesjonelle dopingnettverket i sykkellaget US Postal Service, ifølge Lance Armstrong (41).

Beklagelsene. Dette beklaget Lance Armstrong i intervjuet med Oprah Winfrey:

– Jeg skapte ikke dopingkulturen, men bidro heller ikke til å stoppe den. For det er jeg lei meg.

– Jeg tok mine beslutninger og gjorde mine feil. Jeg redegjør for de feilene og ingen andres.

– Sykkelsporten betaler nå prisen, og det beklager jeg.

– Hvorfor nå? Jeg har ikke noe godt svar, men kan begynne med å si at det er for sent. Det er for sent for de fleste, og det er mitt problem. Jeg så på situasjonen som en eneste stor løgn som jeg repeterte mange ganger.

– Ikke i 2009 og 2010. – Den eneste gangen jeg virkelig ble opprørt, var da USADA påsto jeg hadde dopet meg i comebacket (2009 og 2010). Det er ikke sant. Siste gang jeg krysset linjen var i 2005.

– Var jeg en bølle? Ja! Alt handlet om seier, koste hva det koste ville. Da jeg var syk var det en bra ting. Etterpå var det galt.

– Jeg har skjøtt meg uansvarlig. Jeg gjorde meg for stor på grunn av mine ord, handlinger, væremåte. Men jeg fortjener dette. Jeg er intet offer.

– Jeg har gjort noen feil i livet. Den talen var definitivt én av dem. Jeg hadde ikke tid til å forberede meg, og ordene kom bare ut. Nå føles det bare idiotisk. Jeg skjemmes definitivt. Jeg sa til meg selv etterpå: «Du må forlate sporten med noe bedre enn det». (Om talen på seierspallen etter Tour-seieren i 2005).

– Jeg så ikke på dette som juks. Jeg så det som like forutsetninger.

– Det er en stor mangel hos en kar som forsøker å kontrollere ethvert utfall. Jeg forstår at folk aldri vil tilgi meg for det. Alt er en prosess. Ett steg er å beklage personlig overfor dem. Jeg må beklage overfor disse menneskene resten av livet.

Benekter påstander om 2001. Lance Armstrong avviser påstander fra tidligere lagkamerater om at han testet positivt på EPO i 2001 og fikk UCI til å dekke over resultatet.

Både Tyler Hamilton og Floyd Landis hevder hardnakket at Armstrong «skrøt» av en positiv EPO-test tatt i forbindelse med etapperittet Tour de Suisse i 2001, som han fikk Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) til å dekke over.

– Jeg skal fortelle sannheten. Den historien er ikke sann. Det var ingen positiv dopingtest. Det var intet hemmelig møte med laboratoriesjefen. Det var ingen hemmelig avtale med UCI. Jeg er ingen fan av UCI, og det fantes ingen slik avtale, svarte Lance Armstrong i intervjuet med Oprah Winfrey.

Amerikaneren medga at han hadde overført en pengegave til UCI, men at det ikke hadde noe med gjenytelse å gjøre.

– De ba meg om å gjøre det. Ingen vil selvsagt tro det jeg sier nå, men det var ingen utveksling for å dekke over noe. Om noe er litt skyggelagt, er ikke dette en av de tingene. Jeg hadde lagt opp, hadde penger, de ba meg om en donasjon, jeg sa ok.

Han innrømmet imidlertid å ha feilet på en dopingtest i 1999. En tilbakedatering av resept ble redningen.

– Nei, jeg har aldri feilet i en test. Annet enn i 1999 etter bruk av en krem mot sittesår.

Skjelt ut. Tidligere fysioterapeut Emma O'Reilly ble skjelt ut på det groveste etter å ha avslørt jukset i 1999.

– Historien hennes er sann. Hun er en av de menneskene som jeg må beklage til. En av dem som ble kjørt over, mobbet. Jeg har forsøkt å gjøre opp for meg overfor henne, men…

Også en rekke andre mennesker har Armstrong sjikanert på det groveste opp gjennom årene. Blant dem tidligere syklist Greg LeMond, journalist David Walsh samt ekteparet Betsy og Frankie Andreu.

– Det er en stor mangel hos en kar som forsøker å kontrollere ethvert utfall. Jeg forstår at folk aldri vil tilgi meg for det. Alt er en prosess. Ett steg er å beklage personlig overfor dem.

Andreu-ekteparet fortalte tidlig om Armstrongs innrømmelser av omfattende dopingmisbruk overfor sykehusleger i 1996.

– Vil ikke svare på hva Betsy, Frankie og jeg har snakket om. Ei heller det som skal ha skjedd på sykehuset. Vi har ikke lyktes med forsoning, hvilket jeg forstår ut fra min oppførsel overfor dem gjennom mange år, sa Lance Armstrong. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur