Kultur

– Amerikansk milliardær kjøpte «Skrik»

Det kan bety at Munchs mesterverk havner på museum, og ikke i en privat samling.

Det var den amerikanske milliardæren Leon Black som kjøpte «Skrik» i vår, ifølge Wall Street Journal. Det kan bety at Munchs mesterverk havner på museum, og ikke i en privat samling.

Helt siden den nervepirrende auksjonen på Sotheby's i New York i mai er det blitt spekulert på hvem den anonyme kjøperen av «Skrik» kunne være.

Nå skriver finansavisa Wall Street Journal at det var investoren og kunstsamleren Leon Black (60) som sikret seg Edvard Munchs verdenskjente bilde. Black ønsker ikke selv å kommentere opplysningen, men den bekreftes av flere personer som står milliardæren nær.

Samtidig som Black har en omfattende privat kunstsamling, sitter han i styrene til både Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Det betyr at «Skrik» kan ende opp hos en av disse verdenskjente kunstinstitusjonene, ifølge Wall Street Journal.

Prisrekord. Det var den norske investoren og milliardæren Petter Olsen som solgte den ene av Munchs fire versjoner av «Skrik». Salgssummen på nesten 120 millioner dollar tilsvarer 730 millioner kroner og er rekord for kunstverk solgt på auksjon – forutsatt at man sammenligner priser uten å justere for inflasjon.

«Skrik» har vært i Olsens og hans families eie i over 70 år, og han valgte å selge verket for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten i Akershus.

Rykter om hvem som kjøpte bildet, har svirret i flere måneder. Blant annet har anonyme arabiske kilder hevdet at det var kongefamilien i Qatar som vant auksjonen i New York.

Opplysningene til Wall Street Journal tyder imidlertid på at bildet kan bli værende i byen hvor salget fant sted.

– Endrer markedet. Leon Black leder investeringsselskapet Apollo Global Management og skal være god for nærmere 20 milliarder kroner. Forbes Magazine rangerer ham som den 330. rikeste personen i verden, ifølge Aftenposten.

I sin egen samling har Black både malerier av Pablo Picasso og tegninger av Raphael og Vincent van Gogh. Han kjøpte sine første kunstverk som tenåring og beskrives som en svært kunnskapsrik samler.

Ifølge Wall Street Journal har Black kjøpt så mye kunst i senere år at han har bidratt til å forandre hele det internasjonale kunstmarkedet. Salgsstedene skal ha blitt flere og prisene høyere takket være Black og en håndfull andre svært rike og svært ivrige samlere.

En hybrid. Til nå har Black først og fremst vært kjent for å samle på tegninger av kjente kunstnere, noe som kanskje kan forklare hvorfor han fikk spesiell interesse for «Skrik»-versjonen som ble solgt i New York.

Verket er en pastell og dermed en slags hybrid mellom et maleri og en tegning, skriver den amerikanske finansavisa. I tillegg er motivet et av verdens mest kjente.

De tre andre versjonene av «Skrik» er eid av Nasjonalgalleriet og Munch-museet i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur