– Vi kunne organisert verden på en annen måte

FORSKJELLER: Økonomen Lucas Chancel er på Norges-visitt for å vise hvor mye av klimakrisen som er drevet av forskjeller i rikdom. Han mener skatteparadis har en stor del av skylda.

FILE - People skiing on a slope in Filzmoos south of Salzburg, Austria, on Jan. 5, 2023. People worldwide are more gloomy about their economic prospects than ever before and trust business far more than other institutions like governments, nonprofits and the media in an increasingly divided world, according to a survey released late Sunday Jan. 15, 2023 from public relations firm Edelman. (AP Photo/Matthias Schrader, File)
KLIMAULIKHET: Skiløypa i Filzmoos utenfor Salzburg i Østerrike var ikke oversnødd 5. januar i år, og antagelig der takket være snøkanoner. Den franske økonomen Lucas Chancel i World Inequality Lab er på besøk i Norge og lanserer ny rapport om hvordan klimakrise og store sosiale forskjeller henger tett sammen.
Publisert Sist oppdatert

– Ulikhet handler om valgene vi gjør, om å akseptere eller avvise det ene eller andre nivået av ulikhet. Det er politiske valg. Det er ingen naturlover eller økonomiske lover som bestemmer at noe er på en viss måte, sier Lucas Chancel.

Han er en av flere franske økonomer bak World Inequality Lab, et nettverk av forskere som har satt seg fore å kartlegge forskjellene i rikdom og gå bak de tallene vi ofte får servert, og også gjøre det hele forståelig for ikke-økonomer.

– Ofte er det de som tjener på dagens system og sitter på toppen av pyramiden, som sier at du kan ikke endre ting. Vi får høre at hvis vi endrer ulikhetene, vil økonomien kollapse, eller for eksempel at det er umulig å skattlegge de rike i et demokrati.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS