Verden

Leger Uten Grenser: Katastrofale forhold i al-Hol-leiren i Syria

NY RAPPORT: Al-Hol-leiren nordøst i Syria fungerer som et stort utendørs fengsel der både barn og voksne lever under katastrofale forhold, fastslår Leger Uten Grenser.

I en ny rapport beskrives leiren som et sted der vold og lovløshet kan herje fritt, samtidig som den humanitære situasjonen er svært dårlig.

– Vi befinner oss mellom to branner: Sikkerhetsstyrkene og ekstremistene. Det er en form for fengsel. Det finnes ikke noe frihet her, sier en av beboerne.

Mange frykter at situasjonen kommer til å bli verre, både humanitært og sikkerhetsmessig, og at de kanskje kommer til å bli værende i al-Hol for alltid.

Rapporten, som ble publisert mandag, har fått navnet «Mellom to branner: Fare og desperasjon i Syrias al-Hol-leir».

– Må ta ansvar

Ifølge FNs oversikt bor det over 50.000 mennesker i leiren, hvorav rundt en femdel er utenlandske statsborgere. Mange av dem antas å ha vært knyttet til IS.

Leger Uten Grenser (MSF) ber nå alle relevante parter om å ta ansvar for situasjonen til beboerne. Appellen rettes både Den globale koalisjonen mot IS, lokale kurdiske myndigheter og alle land som har borgere innesperret i al-Hol.

Organisasjonen ber også Den globale koalisjonen om straks å iverksette tiltak for å støtte lokale myndigheter slik at de kan sikre at beboernes grunnleggende menneskerettigheter blir ivaretatt.

MSF advarer samtidig om at ekstremistgrupper får stadig mer innflytelse i leiren.

– Mange tragedier

Barna utgjør 64 prosent av beboerne, og halvparten er under tolv år, ifølge MSF.

Gruppen viser til at foreldre og andre foresatte har uttrykt sterk bekymring for barnas psykososiale utvikling, både på grunn av utbredt vold og mangel på helsehjelp.

– Vi har sett og hørt mange tragiske historier, sier Martine Flokstra, som leder MSFs virksomhet i Syria.

Ifølge Flokstra har enkelte barn dødd fordi akutt helsehjelp ikke er blitt gitt raskt nok. Det er også kommet meldinger om at gutter blir tvangsfjernet fra mødrene sine når de er rundt 11 år, for så å aldri å dukke opp igjen.

ISIS

– Frarøves barndommen

Mange av barna er født i leiren.

– De frarøves sin barndom og er dømt til et liv der de utsettes for vold og utnytting, uten skolegang, begrenset medisinsk hjelp og uten håp, sier Flokstra.

I rapporten står det blant annet om en fem år gammel gutt som blir overkjørt av en lastebil, og som til slutt dør etter å ha ventet flere timer på å bli lagt inn på sykehus.

I 2021 døde 79 barn i leiren, ifølge MSF. Noen er blitt drept i voldshendelser, deriblant som følge av skyting inne i leiren. De fleste dødsfallene er knyttet til kriminalitet, og det er også blitt meldt at beboere har angrepet vakter og hjelpearbeidere

– Må hentes hjem

Blant de innsatte er over 10.000 utenlandske borgere, også norske, som er plassert i det såkalte «annekset». Kurdiske myndigheter i Nord-Syria har gjentatte ganger bedt om at de blir hentet hjem, men repatrieringen har skjedd i rykk og napp.

MSF mener at de er sviktet av sine hjemland, og oppfordrer alle aktuelle land til å hente hjem sine borgere.

– Det er gjort for lite for å få stengt leiren, sier Flokstra.

Den manglende innsatsen begrunnes ofte med at personene er en sikkerhetsrisiko. En annen viktig grunn er trolig frykt for at hjemhenting skal bli en politisk belastning.

Blant landene som nylig har hentet hjem borgere, er Australia og Nederland.

I oktober hentet australske myndigheter hjem fire kvinner og 14 barn fra al-Hol og al-Roj-leiren, mens Nederland meldt i forrige uka at landet vil hente hjem tolv kvinner og 28 barn fra leirene. De nederlandske kvinnene skal alle pågripes ved ankomst, mens barna overlates til barnevernet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden