Verden

Elleve franske biskoper anklages for overgrep

OVERGREPSANKLAGER: Den katolske kardinalen og tidligere erkebiskop Jean-Pierre Ricard, har innrømmet å ha forgrepet seg på en mindreårig jente. Han er blant elleve tidligere og nåværende biskoper i Frankrike, som nå anklages for seksuelle overgrep.

Den tidligere erkebiskopen i Bordeaux, Jean-Pierre Ricard, har erkjent at han forgrep seg på en 14 år gammel jente for 35 år siden.

Det opplyser den franske bispekonferansen (CEF), som Ricard selv en gang var president for. Den nåværende presidenten for bispekonferansen, Eric de Moulins-Beaufort, sier tilståelsen kom som et sjokk.

Tilståelsen kom i form av et brev til bispekonferansen i Lourdes mandag.

I en uttalelse sier Ricard at han oppførte seg på en avskyelig måte mot en 14 år gammel jente. 78-åringen sier han nå trekker seg fra sine stillinger, og at han har bedt kvinnen og hennes familie om tilgivelse.

Ricard ga seg som erkebiskop i 2019, men har vært kardinal siden 2006. Han var også med å velge den nåværende paven, Pave Frans, som har tatt flere grep for å hindre nye seksuelle overgrep fra å skje.

I kjølvannet av nedslående rapport

Ricard er en av elleve tidligere og nåværende biskoper i Frankrike som nå anklages for seksuelle overgrep, opplyser bispekonferansens president de Moulins-Beaufort, som selv er erkebiskop i Reims. De elleve vil enten bli gjenstand for anmeldelse og rettssak eller for kirkens disiplinære prosedyre, sier CEF-president

I ettertid har det kommet en presisering fra bispekonferansen: En av de tidligere biskopene det er snakk om, er død.

Nyheten kommer i kjølvannet av fjorårets nedslående rapport, som sa at siden 1950 har 216.000 barn blitt utsatt for overgrep i den katolske kirke i Frankrike. Med lekmenn skal totalt 330.000 ha blitt utsatt for overgrep, utført av om lag 2000 prester og andre kirkeansatte.

Rapporten var da den nyeste av flere rapporter i vestlige land som har undersøkt anklager om overgrep innad i verdens største kirkesamfunn. Den franske rapporten skiller seg ut ved at det var kirken selv som tok initiativ til rapporten, riktignok etter press fra fransk presse.

Macron

Sås tvil rundt kirkens håndteringsevne

Før pave Frans’ møte med president Emmanuel Macron i oktober i Vatikanet, ble Macron bedt av en gruppe av overgrepsofre om å spørre paven om ikke Den katolske kirke i Frankrike har reagert for sakte på etterforskningen i Frankrike.

Etterforskningens funn ble lagt fram i fjorårets rapport, og etter rapporten skal de franske biskopene ha bedt Vatikanet om å sende egne overgrepseksperter til Frankrike. Dette skal fortsatt ikke ha skjedd. I stedet har Vatikanet nå bedt biskopene komme til Roma for gruppekonsultasjoner. Det skriver The Tablet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden